Boek
Nederlands

De sombrero van Diego

Gerard Van Gemert (auteur), Mark Janssen (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De 7 spelers van voetbalteam SV Ossemem komen allen uit een ander land. Ze delen één passie: voetballen. Maar vandaag loopt het fout. De sombrero van Diego, die ook de mascotte van het team is, is zoek en zonder sombrero kan de match niet goed aflopen.
Onderwerp
Voetbal
Titel
De sombrero van Diego
Auteur
Gerard Van Gemert
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789044815764 (hardback)

Besprekingen

Gerard van Gemert is bekend om zijn boeken over sport. Hij schreef eerder al de serie ‘De voetbalgoden’ en ‘De hockeytweeling’. Het is geen verrassing dat Van Gemert vooral verhalen over voetbal schrijft. Naar eigen zeggen stond zijn jeugd volledig in het teken van deze balsport. De nieuwe prentenboekenreeks ‘De voetbalbengels’ vertelt de sportieve avonturen van een jong voetbalteam en hun trainer.
De sombrero van Diego begint veelbelovend met de voorstelling van de ploeg Ossemem, ‘Onze Spelers Scoren Er Meestal Eentje Meer’. Achter deze originele ploegnaam staat een bijzonder voetbalteam. Alle spelers komen uit een ander land. Heiko komt uit Duitsland en is de stilste van allemaal, verdediger Diego komt uit Mexico en zijn sombrero is de mascotte van de ploeg, aanvaller Sami is Marokkaan en kan ontzettend hard lopen en verdediger Jason komt uit Australië en kan heel hard schieten. Dave uit Engeland kan overal spelen en drinkt liever thee dan limonade, Milan is de enige die…Lees verder
Het voetbalteam van SV Ossemem bestaat uit jongens met verschillende nationaliteiten. Hun droom is kampioen te worden. Als hun mascotte, de sombrero van de Mexicaanse Diego, verdwenen is, dreigen ze te verliezen. De trainer doet er alles aan om de jongens hun zelfvertrouwen terug te geven. Dit prentenboek is de start van een nieuwe serie over een jong voetbalteam en hun trainer. De met aquarel ingekleurde prenten – waarin de figuren (de jongens, maar ook voorwerpen die een rol spelen als voetbalsokken, schoenen, etc.) helder afsteken tegen een achtergrond zonder details – zijn speels. De teksten zijn eenvoudig en bevatten veel dialoog zodat de voorlezer zich kan uitleven. Het verhaal zelf is wel erg simpel en voorspelbaar, maar zal de jonge doelgroep juist door de eenvoud en het enthousiasme best aanspreken. Op de omslagillustratiestraalt het enthousiasme van de teamgenoten af. Vanaf ca. 4 jaar.

De sombrero van Diego

SV Ossemem is een voetbalploeg met jonge spelers die allemaal uit een ander land komen. Ieder kind heeft zijn eigen sterke punten en specialitieiten. Diego is één van die jongens. Hij komt uit Mexico en brengt elke wedstrijd zijn sombrero mee. Dat is de geluksbrenger van de ploeg. Maar deze keer vinden ze hem niet meer. Niemand gelooft nu nog dat ze kunnen winnen. De opwarming verloopt ongelooflijk chaotisch en de moed zakt hen in hun schoenen. De eerste helft van de match verliezen ze. Tijdens de pauze spreekt de trainer hen toe en doet hen geloven in zichzelf in plaats van in de sombrero. Ze slaan de handen in elkaar, doen hun gebruikelijke dansje en gaan er dan weer tegenaan om ... te winnen.
Het is een verhaal over geloven in jezelf en over teamspirit in de groep. Vooral voetballiefhebbers zullen aangetrokken worden door het boek, dat mooi oogt en kleurrijk geïllustreerd is, hoewel de gelaatsuitdrukkingen vaak weinig variëren. Jammer dat er zoveel in dialogen wordt verteld, …Lees verder

Suggesties