Boek
Nederlands

Een reus met lange armen

Geert De Kockere (auteur), Johan Devrome (illustrator)
+1
Een reus met lange armen
×
Een reus met lange armen Een reus met lange armen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Titel
Een reus met lange armen / gedichten Geert De Kockere ; prenten Johan Devrome
Auteur
Geert De Kockere
Illustrator
Johan Devrome
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-120-X

Besprekingen

Een reus met lange armen geeft de kinderpoëzie van Geert de Kockere een nieuw elan. Na enkele zwakkere bundels slaagt hij er hier opnieuw in de charme van de oude bakerrijmen te benaderen in speelse, nonsensicale en ritmische versjes. Het gezochte woordspel uit zijn vorige bundels, die eveneens aansluiten bij de oude rijmen, steekt hier nog slechts sporadisch de kop op. Het absurde van de rijmpjes krijgt een pendant in de illustraties van Johan Devrome. In zijn bekende stijl schildert hij immense lijven waaraan spichtige armpjes en beentjes bungelen en waarin vriendelijke gezichten verzonken zijn. Hun lange vingers geven ze iets extra kriebeligs.

De invloed van de bakerrijmen is op de eerste plaats duidelijk in de nonsensicale sprongen, gebaseerd op klank- of betekenisassociaties waarmee een klein verhaaltje ontstaat dat elke logica tart. De Kockere put ook rijkelijk uit de poëticale instrumentenkoffer van de oude rijmen. Veel van zijn versjes steunen op herhalingen, p…Lees verder
Vijfendertig gedichten, steeds drie of vier per dubbele pagina, in een prentenboekachtige uitgave. Ze hebben een wat nonsensicaal karakter en zijn muzikaal van klank met veel alliteratie. De onderwerpen zijn talrijk en lichtvoetig: 'Pakje', 'Ommetje', 'Kindje', 'Zeppelin', 'Boom', 'Poppemie', 'Schoentjes', etc. De illustraties in sobere tinten van allerlei mensen, in een enkel geval een dier, met inmense lijven zijn grappig, maar voegen weinig toe. Op het omslag een afbeelding van een reus, ook weer met zo'n opgeblazen lijf, uitgevoerd in hoofdzakelijk geel, met inderdaad lange armen. Aardige uitgave, maar geen uitschieter, voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Over Geert De Kockere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Photo Dante

Geert De Kockere (Tielt, 18 mei 1962) is een Vlaamse schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken.

Biografie

Geert De Kockere studeerde voor onderwijzer, maar werd later beroepsjournalist. Zo werkte hij onder meer voor De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij werkte mee aan de tijdschriften Dopido, Doremi, Zonnekind, Kokodi en Knuffel. Hij was bijna twintig jaar hoofdredacteur van Klap en Kits.

In 1989 debuteerde hij met een bundel kindergedichten: Vingers in de jam, uitgegeven bij Lannoo. In 1990 richtte hij de vzw Pigmalion op: een productiehuis dat kunstzinnige projecten realiseert. In 1991 maakte hij voor uitgeverij De Eenhoorn het kinderboek Puntje puntje puntje. Ondertussen publiceerde hij al meerdere verhalen en dichtbundels voor alle leeftijden. Daarnaast verzorgde hij ook het poëziegedeelte van het kunstproject Gezicht in zicht, dat twee jaar lang door Vlaanderen reisde. In 1999 maakte hij samen met be…Lees verder op Wikipedia