Boek
Nederlands

Als de aarde haar spierballen laat rollen : over orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen

Geert Bouckaert (auteur), Manuel Sintubin (medewerker), Ann De Bode (illustrator)
+1
Als de aarde haar spierballen laat rollen : over orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen
×
Als de aarde haar spierballen laat rollen : over orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen Als de aarde haar spierballen laat rollen : over orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen

Als de aarde haar spierballen laat rollen : over orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
'Hoe ontstaat een aardbeving?' en 'Wat is de topsnelheid van een orkaan?'. Allerlei vragen over vulkanen, orkanen, aardbevingen en tsunami's worden beantwoord. Met collageachtige kleurentekeningen, vragen en proefjes. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Titel
Als de aarde haar spierballen laat rollen : over orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen
Auteur
Geert Bouckaert 1967-
Medewerker
Manuel Sintubin
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
63 p. : ill.
ISBN
9789020978100

Besprekingen

Elk jaar opent de KU Leuven haar deuren voor leer- en nieuwsgierige kinderen tussen 8 en 13 jaar. Zij kunnen dan de universiteit bezoeken, lessen van echte proffen bijwonen en het academische personeel overstelpen met vragen over alles wat hen bezighoudt.

Met behulp van professor Manuel Sintubin bundelde Geert Bouckaert de leukste vragen i.v.m. natuurverschijnselen uit de eerste drie edities tot het boek Als de aarde haar spierballen laat rollen. In vier hoofdstukken worden orkanen, aardbevingen, tsunami's en vulkanen onder de loep genomen en grondig uit de doeken gedaan. In het laatste hoofdstuk leren de kinderen hoe ze zelf geoloog kunnen worden en gaan ze aan de slag met eenvoudige proeven. Toch hoeven ouders niet meteen in paniek te slaan: een enkel experiment levert vrij spectaculaire resultaten op, maar verder zijn de proeven bijzonder veilig en onschuldig.

Het boek is overzichtelijk en goed georganiseerd. Elk hoofdstuk behandelt een van de bovengenoemde fen…Lees verder
Is er verschil tussen een orkaan en een tyfoon? Hoe ontstaat een aardbeving? Wat veroorzaakt een tsunami? Waarom barst een vulkaan uit? Deze en vele andere vragen over natuurlijke gevaren worden in dit boek beantwoord. Er zijn vier delen met elk vijf hoofdstukken van een dubbele pagina. De goed opgebouwde informatie over orkanen, aardbevingen, tsunami’s en vulkanen is begrijpelijk en overzichtelijk, prettig om te lezen en boeiend. Elk deel sluit af met tien multiplechoicevragen in ‘Test je kennis!’, waarvan de juiste antwoorden achterin staan. In deel vijf wordt kort uitgelegd wat een geoloog doet, benoemt specialisaties binnen dit vakgebied en vermeldt de studieduur. Tot slot zijn er vijf verhelderende proefjes. De collageachtige kleurenillustraties zijn origineel en treffend. Jaarlijks organiseert de katholieke universiteit van Leuven een ‘kinderuniversiteit’, waarin kinderen les krijgen van professoren en in workshops aan de slag kunnen. De auteur bundelde naar aanleiding van de le…Lees verder

Als de aarde haar spierballen laat rollen

Een nieuwe en aantrekkelijk klinkende titel in de voortreffelijke reeks 'Kinderuniversiteit'. Boeken die de neerslag zijn van een dagje aan de K.U.Leuven, speciaal voor kinderen georganiseerd. In dit boek bundelde Geert Bouckaert de interessantste en leukste vragen over vulkanen, orkanen, tsunami’s en aardbevingen. In een heldere en bevattelijke taal wordt telkens bij een ander indrukwekkend aards fenomeen stilgestaan. In een eerste hoofdstuk wordt het verschil tussen een orkaan en een tyfoon uitgelegd, met verwijzingen naar de etymologische oorsprong van de woorden; wordt uiteengezet hoe een orkaan ontstaat, welke topsnelheden een orkaan haalt, ... In een tweede hoofdstuk wordt ingezoomd op aardbevingen. In een derde hoofdstuk wordt het fenomeen tsunami’s onderzocht; wat het verschil is tussen een vloedgolf en een tsunami, hoe een tsunami veroorzaakt wordt, ... In een vierde hoofdstuk worden vulkanen onder de loep genomen: hoe een vulkaan ontstaat, waarom ze uitbarst, of een uitgedoo…Lees verder

Over Geert Bouckaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fran De Vos

Geert Bouckaert (Brugge, 25 augustus 1967) is een Belgische scenarist. Hij werkte aan de scenario's van o.a. Flikken, Deadline 25/5 en Coppers.

Naast zijn werk als scenarist is Bouckaert ook nog aan de slag als docent scenarioschrijven aan de Thomas More hogeschool te Mechelen en aan het LUCA School of Arts in Genk.

Biografie

Geert Bouckaert werd op 25 augustus 1967 geboren te Brugge. Hij studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Na zijn studies ging hij in 1996 aan de slag als free-lance journalist voor verschillende Vlaamse kranten en tijdschriften. Na een workshop scenarioschrijven, ging als scenarist aan de slag bij verschillende bekende Vlaamse producties, waaronder Flikken, Witse en Danni Lowinski.

In 2003 ging Bouckaert aan de slag als docent scenarioschrijven aan de Thomas More hogeschool te Mechelen. Sinds het academiejaar 2016-2017 geeft hij ook les in…Lees verder op Wikipedia

Suggesties