Boek
Nederlands

Rebel met een missie : 40 jaar strijdbaar politicus

Eric Van Rompuy (auteur)
+1
Rebel met een missie : 40 jaar strijdbaar politicus
×
Rebel met een missie : 40 jaar strijdbaar politicus Rebel met een missie : 40 jaar strijdbaar politicus

Rebel met een missie : 40 jaar strijdbaar politicus

De Vlaamse christendemocraat Eric van Rompuy (1949) kijkt terug op zijn carrière in de Belgische politiek.
Titel
Rebel met een missie : 40 jaar strijdbaar politicus
Auteur
Eric Van Rompuy 1949-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
214 p., [16] p. foto's
ISBN
9789401478489 (hardback)

Besprekingen

De Vlaamse christendemocraat Eric Van Rompuy (1949) is vooral bekend als de jongere broer van oud-premier en oud-EU-president Herman Van Rompuy. Maar hij heeft ook een eigen rol gespeeld in de Belgische en de Vlaamse politiek. Om te beginnen was hij voorzitter van de CVP-jongeren, Europarlementariër, Vlaams minister en Vlaams parlementslid. In dit boek kijkt hij (met tevredenheid) terug op zijn politieke carrière. Hij is vol bewondering over Leo Tindemans, maar had een slechte relatie met Wilfried Martens. Ook zijn vriendschappelijke relatie met zijn broer komt ruim aan bod, evenals de teleurstellingen die hij ondervond (zoals het mislopen van ministersposten). Vaak klopt hij zichzelf op de borst, haalt regelmatig zijn gelijk, maar soms (zoals in zijn fulmineren tegen Tom Lanoye) erkent hij ook zijn fouten. Het op zich vlot geschreven boek is vooral aardig voor wie goed thuis is in de Belgische politiek van de afgelopen decennia, omdat er nogal veel bekend wordt verondersteld. Jammer …Lees verder

Over Eric Van Rompuy

Eric Karel Paul Van Rompuy (Ukkel, 23 november 1949) is een voormalig Belgisch politicus voor de CD&V. Hij is gehuwd en heeft één dochter.

Levensloop

Hij is de zoon van wijlen prof. em. dr. Vic Van Rompuy en de broer van Herman Van Rompuy en Tine Van Rompuy. Na het behalen van zijn licentiaatsdiploma in de economische wetenschappen behaalde hij in 1971 ook een baccalaureaat in de Wijsbegeerte.

In 1975 behaalde hij een doctoraat in de Economische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vervolgens was hij van 1976 tot 1981 als econoom aan de Kredietbank verbonden.

Ondertussen werd hij in 1977 voor de eerste keer verkozen tot een belangrijke functie binnen de CVP, waar hij behoorde tot de radicalere Vlaamsgezinde vleugel. Hij werd nationaal voorzitter van de CVP-jongeren. Deze functie behield hij tot 1983. Als jongerenvoorzitter verzette hij zich tegen het Egmontpact. In 1981 kwam hij door opvolging te…Lees verder op Wikipedia