Boek
Meertalig

Roger Raveel : het mysterie van het alledaagse

Eric Rinckhout (auteur)

Roger Raveel : het mysterie van het alledaagse

Overzicht van het leven en werk van de Belgische schilder Roger Raveel (1921–2013) aan de hand van een korte biografie en meer dan honderd paginagrote kleurenafbeeldingen van tekeningen en schilderijen.
Onderwerp
Raveel, Roger
Titel
Roger Raveel : het mysterie van het alledaagse
Auteur
Eric Rinckhout
Taal
Meertalig, Nederlands, Frans
Parallelle titel
Roger Raveel
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds, 2021
160 p. : ill.
ISBN
9789022338223 (Davidsfonds, hardback) 9789903252396 (Manteau, hardback)

Besprekingen

De Belgische schilder Roger Raveel (1921–2013) behoort tot een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars. Hij ontwikkelde een eigen beeldtaal, die balanceerde tussen het figuratieve en abstracte. Alledaagse dingen in zijn eigen directe omgeving in Machelen-aan-de-Leie vormden hierbij zijn belangrijkste inspiratiebron. Het boek opent met een essay van de Belgische auteur en kunstjournalist Eric Rinckhout over het leven en werk van Raveel (met bronnenlijst). Vervolgens geven meer dan honderd paginagrote kleurenafbeeldingen van tekeningen en schilderijen een overzicht van het oeuvre. Ieder werk is voorzien van de datum, titel, afmetingen, drager, materiaal en verzameling of museum. De werken zijn chronologisch weergegeven, opgedeeld in vier specifieke perioden. Alle teksten in deze mooi verzorgde bijdrage zijn in het Nederlands en Frans weergegeven. Roger Raveel is vooral bekend in België maar minder in het buitenland daar hij nooit een internationale carrière ambieerde.

Over Eric Rinckhout

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Huisfotograaf Koen Broos

Eric Rinckhout (1956) is een Vlaams auteur en journalist.

Eric Rinckhout was tot eind 2015 cultuurredacteur bij de krant De Morgen. Hij schrijft over beeldende kunst, architectuur en literatuur. Reeds op jonge leeftijd was Rinckhout gefascineerd door Vlaams romanschrijver en dichter Willem Elsschot.

In 2006 verscheen Dwaalspoor, een roman waarin Rinckhout op zoek gaat naar het verhaal achter de novelle Het dwaallicht van Elsschot uit 1946. De openlijk erotische toon lijkt te wijzen op een publieke biecht. Rinckhout vlooide archieven uit en vond nooit eerder gepubliceerde brieven. Hij vertelde Elsschots verhaal opnieuw en ontdekte waarom Elsschot als linkse humanist Het Dwaallicht 'moest' schrijven.

Bibliografie

  • Dwaalspoor (2006, Meulenhoff-Manteau)
  • Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas (2010, De Bezige Bij Antwerpen)