Boek
Nederlands

Vader zeepaard

Eric Carle (auteur), Ivo De Wijs (vertaler)
+1
Vader zeepaard
×
Vader zeepaard Vader zeepaard
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Vader zeepaard legt zelf geen eitjes, maar zorgt er wel goed voor. Prentenboek met kleurige collageachtige tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vissen, Zeepaardjes
Titel
Vader zeepaard / tekst en illustraties Eric Carle ; vertaald en berijmd door Ivo de Wijs
Auteur
Eric Carle
Vertaler
Ivo De Wijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, © 2005
[36] p. : ill.
ISBN
9789025739867 (hardback)

Besprekingen

Dit was in 2004 het prentenboekje dat tijdens de kinderboekenweek voor een klein bedrag gekocht kon worden. Dit jaar komt de uitgever met een heruitgave op A4-formaat. Vader Zeepaard krijgt de eitjes van zijn vrouwtjes in zijn buidel, maar weet niet zo goed wat hij nu verder moet doen. Hij komt allerlei soorten vadervissen tegen die ook op de eitjes of de kleintjes moeten letten. Ondertussen merkt de oplettende lezer dat de buik van vader zeepaard aardig dik begint te worden. Op de laatste dubbele pagina verlaten de jonge zeepaardjes de buidel van hun vader. Op de achterkant en in het boek zelf staat de boodschap die het prentenboek wil geven. Het laat zien dat er ook liefdevolle, zorgzame vaders in de vissenwereld én in de mensenwereld zijn. Deze boodschap is inderdaad duidelijk zonder dat het té moralistisch wordt. De bekende collagestijl met geschilderde vellen papier die Carle zo typeert, is ook in dit boek terug te vinden. Bijzonder zijn de vier transparante vellen die een vis ve…Lees verder

Vader zeepaard

Voor de 25ste verjaardag van de Nederlandse Kinderboekenweek in 2004 maakten Eric Carle en Ivo de Wijs een prentenboekje over Vader Zeepaard. Een jaar later verschijnt hetzelfde verhaal in een groter formaat, met 4 transparante, beschilderde pagina’s tussen de gewone. Die zorgen voor een leuk 3D-effect, waardoor de lezer zich onder water waant, mee op stap met Vader Zeepaard, die de eitjes van zijn vrouwtje in een buidel op zijn buik meedraagt. Op zijn tocht komt hij allerlei vissen tegen. Zeepaardjes blijken niet de enige soort te zijn waarbij de vader de zorgende rol op zich neemt. Vader Tilapia draagt de eitjes in zijn bek, de Vroedmeestervis vervoert de zijne op zijn kop en de Naaldvis zeult zijn toekomstige kroost mee onder zijn lijf. Op het eind van het verhaal zwemmen er meer dan tien leuke kleine zeepaardjes uit vaders buidel. Met al die prachtig gekleurde vissen is dit een fraai, vrolijk kijkboek. Ivo de Wijs zorgde voor een zwierig leesbare tekst in rijmende verzen. Een plez…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek