Boek
Nederlands

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg

Eric Carle (illustrator)

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Springen je gedachten alle kanten op? Rupsje Nooitgenoeg geeft tips om tot rust te komen. Vrij kleine uitgave met korte zinnen en kleurrijke collages. Kennismaking met mindfulness voor kinderen van ca. 4 t/m 6 jaar.
Onderwerp
Mindfulness, Gevoelens
Titel
Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg
Illustrator
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Calm with the very hungry caterpillar
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789025766696 (hardback)

Besprekingen

Rupsje Nooitgenoeg kruipt een beetje angstig tussen allerlei stuiterende blauwe en groene ballen door. Die ballen stellen rondspringende gedachten voor. Het rupsje geeft de lezer tips hoe hij tot rust kan komen. Daarna volgen er vragen: Hoe voel je je? Nog steeds fladderig? Korte introductie in mindfulness, bedoeld voor jonge kinderen, waarbij niet alleen het wereldberoemde rupsje maar ook andere figuren uit de boeken van Eric Carle voorbijkomen. Tekst en beeld passen bij elkaar: bij ‘Druk?’ is een springende kangoeroe te zien, bij ‘Kalm?’ het rupsje op een groen blad. De korte (delen van) zinnen zijn in grote, ronde, schreefloze letters gedrukt; de kernwoorden staan in nog grotere, vrolijke, wisselend gekleurde, ‘uitgeknipte’ letters op de pagina. Zo staat ‘lach’ in grote blokletters, geel als de lachende zon ernaast, en het rupsje ligt in de vorm van een glimlach op de letters; de ballen zijn niet langer blauw, maar geel en oranje. Jonge kinderen die een verhaal met Rupsje Nooitgeno…Lees verder

Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg

Volgens de cover zou dit boek kinderen helpen om kennis te maken met mindfulness. Rupsje Nooitgenoeg zou je kleine spruit helpen om tot rust te komen.De eerste bladzijden van dit boekje vind ik heel erg leuk. Het verhaal is traag opgebouwd en spreidt de zin “Als je gedachten alle kanten opspringen” over vier pagina’s. De zin wordt vergezeld van een geïllustreerde gekke aap, in de typische stijl van Eric Carle. De aap is bovendien ook rood, wat de activiteit benadrukt. Op de bladzijde daarna wordt het kind uitgenodigd om stil te staan en te ademen. Ook dat wordt ondersteund door een passende tekening met meer rustgevendere kleuren.

Er wordt echter ook een meer tastbare tip gegeven waarbij het kind zijn gedachten meer moet visualiseren. Het gaat om de uitnodiging om de spinnenwebben in je hoofd weg te blazen. Daarna wordt het kind aangemoedigd om concreet tie keer in en uit te ademen en eventjes stil te staan bij hoe hij of zij zich voelt. Er worden vier…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia