Boek
Nederlands

Papa, pak je de maan voor mij ?

Eric Carle (auteur)

Papa, pak je de maan voor mij ?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Marijke's vader haalt met een hele lange ladder de maan uit de hemel, maar eenmaal beneden wordt deze steeds groter. Prentenboek met kleurrijke illustraties, die uitklapbaar zijn. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Maan
Titel
Papa, pak je de maan voor mij ?
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Papa, please get the moon for me
Editie
8
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025720353 (hardback)

Besprekingen

Wat hebben ze gemeen, de vele boeken van Carle? Dat is naast een eigen schilder- en collagetechniek de vormgeving. De bladzijden zijn zelden gewoon. Er is iets mee te doen. De lezer kan ermee spelen. Ook wil de auteur meer dan alleen een verhaal. Hij 'leert' iets, spelenderwijs. Zoals tellen, begrippen, vormen, natuurverschijnselen. Ook in dit boek. Marijke wil graag met de maan spelen. De maan is heel hoog en zelf is ze te klein om erbij te kunnen. Met een heel lange ladder lukt het papa. Maar dan blijkt de maan te groot. Gelukkig wordt ze elke nacht kleiner. Een wensvervullend verhaal in vele nachtblauwe platen en weinig tekst. De maanstanden zijn mooi uitgewerkt evenals begrippen als klein, groot, hoog/hoger, laag/lager. Dit gebeurt door de platen uit te klappen: horizontaal uitgeklapt en de trap is heel lang, naar boven uitgeklapt en de trap gaat hoog. Hoe prachtig visueel is hier 'de vergrotende trap' uitgebeeld! En dan de grote maan. Maar liefst vier keer kunnen de bladzijden ve…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia