Boek
Nederlands

De slimme schildpad

Eric Carle (auteur), Richard Buckley (concept), Bette Westera (auteur)
Een schildpad wil zich eens lekker vrij bewegen. Hij doet zijn schild af, maar daar krijgt hij al snel spijt van. Prentenboek met illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Schildpadden
Titel
De slimme schildpad
Auteur
Eric Carle Bette Westera
Concept
Richard Buckley
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The foolish tortoise
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2008
[22] p. : ill.
ISBN
9789025743888

Besprekingen

Een schildpad met een prachtig schild, // was trager dan hij had gewild", zo lezen we in dit prentenboek, dus laat de schildpad zijn schild maar achter en gaat hij een eindje rennen. Al snel wordt echter duidelijk dat een schildpad zonder schild toch maar heel erg zielig en gevaarlijk is. En zo hard rennen als een haas of een paard is er ook al niet bij. Uiteindelijk keert de schildpad dan ook terug naar zijn schild.

Dit prentenboek voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar bevat eenvoudige en felgekleurde tekeningen die hun eigen verhaal vertellen, waardoor de tekst gelukkig niet altijd nodig is. Ouders kunnen het boek gebruiken om uit voor te lezen, maar het boek kan dankzij de tekeningen, de harde kaft en het stevige papier ook gebruikt worden als kijkboek voor kleuters. Het overvloedige gebruik van groen en rood zal kinderen zeker aanspreken.

De vertaling uit het Engels loopt soms wat stroef doordat het koste wat het kost de rijmpjes behouden moeten worden. Zo lopen de…Lees verder
Een schildpad vindt zichzelf erg traag en besluit daarom zijn schild achter te laten, zodat hij ook eens een eindje kan rennen. Dat bekomt hem echter slecht, want het leven zonder zijn beschermende omhulsel is vol gevaren. Hij voelt zich erg kwetsbaar en krijgt spijt van zijn besluit. De oorspronkelijke uitgave van dit prentenboek verscheen in 1985. De tekst staat in gepaard rijm en de kleurige illustraties zijn in de bekende collagetechniek van de illustrator van 'Rupsje Nooitgenoeg'. De prenten beslaan bijna allemaal dubbele bladzijden en kinderen kunnen behalve de schildpad verschillende andere dieren herkennen, waaronder ook de slang uit 'Slokkebrok de reuzenslang'*. Vanaf ca. 3 jaar.

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia

Suggesties