Boek
Nederlands

De kakelbonte kameleon

Ook verschenen als Het allesdier

Eric Carle (auteur)

De kakelbonte kameleon

Ook verschenen als Het allesdier

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kameleon wil steeds op een ander dier lijken, totdat hij ontdekt dat het toch het plezierigste is om een gewone kameleon te zijn. Prentenboek in kleur; uitsparingen in de marge geven de behandelde kleuren en/of dieren aan.
Onderwerp
Jaloers zijn, Kameleons
Titel
De kakelbonte kameleon
Ook verschenen als
Het allesdier
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Chameleon Kunterbunt
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 1998
[32] p. : ill.
Aantekening
Bewerking van Het kameleon is in de war
ISBN
9789025730499

Besprekingen

De kakelbonte kameleon is een van Eric Carles klassiekers. Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling in een kleine kartonnen uitgave. Een kameleon is ontevreden over zijn uiterlijk en zijn bestaan, wanneer hij op een dag de prachtige dieren in een dierentuin ontdekt. Bij elk dier reageert hij op dezelfde manier. Hij wenst zich zo wit als een ijsbeer, zo slim als een vos, een schild als een schildpad en nog veel meer. Telkens wordt hij ook ? een beetje ? het dier waarop hij zo jaloers is. Uiteindelijk zien we nog een heel klein beetje grijze kameleon met een gele lange nek, een groen schild, een bruine staart, oranje vissenkieuwen tot zelfs de blauwgroene kop van een olifant. Ten slotte neemt hij zelfs de hoed en de paraplu van de mensen over, met als resultaat dat hij geen vlieg meer kan vangen. Gelukkig komt ook zijn laatste wens uit: gewoon opnieuw een kameleon zijn. Het boekje heeft aan de linkerkant kleine uitsparingen, waarop je telkens het gekleurde dier kan zien, dat de kamele…Lees verder
Een kameleon wil graag lijken op alle dieren die hij bij een dierentuin ziet en zo krijgt hij o.a. de vinnen van een vis, de staart van een vos en de kop van een olifant. Hij is dan een echt alles-dier geworden, maar wil gauw weer een gewone kameleon zijn als hij merkt dat hij zo geen vlieg meer kan vangen om te eten. Schitterend prentenboek met meestal één tekening over twee bladzijden, heel mooi van kleur en eenvoudig van vorm. Ze zien er uit alsof ze eerst zijn uitgeknipt en daarna opgeplakt. Uitsparingen in de marge laten zien welke dieren en kleuren aan bod zijn geweest of nog komen. De tekst is eenvoudig en geeft aan, dat je nooit helemaal precies op een ander kunt lijken en maar het best functioneert als je helemaal jezelf bent. De vertaling is veel zakelijker dan de oorspronkelijke tekst. Herdruk van de bewerking van 'Het kameleon is in de war'*, ook verschenen onder de titel 'Het allesdier'**. Vanaf ca. 3 jaar.

De kakelbonte kameleon

Niet alleen de ondergrond waarop de kameleon zit doet hem van kleur veranderen, ook zijn gemoedstoestand beïnvloedt zijn uiterlijk. Wanneer hij vrolijk is, wordt hij groen, wanneer hij verdrietig is, wordt hij grijs-grauw. Dankzij zijn lange tong kan hij gemakkelijk bij zijn prooi, maar toch is een kameleon niet gelukkig. Hij vindt zijn leven saai en benijdt de dieren van de dierentuin. Zo is hij afwisselend jaloers op de ijsbeer, de flamingo, de vos en de vis. Doordat hij telkens een ander dier wil zijn, verandert kameleons uiterlijk langzaam in een collage van eigenschappen van de andere dieren. Maar al spoedig gaat ook dat vervelen. Omdat hij zijn roltong ruilde voor een andere tong kan hij niet meer bij zijn prooi. De honger knaagt. “Was ik maar mezelf gebleven” denkt hij! Dit karton-prentenboekje dat bestand is tegen grijpgrage vingertjes zit vol van tegenstellingen. Van vrolijk zijn word kameleon groen! Klein en miezerig zijn het tegengestelde van groot en wit … De tekst is bij …Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia

Suggesties