Boek
Nederlands

De geheime brief : een kijk-speel-leesboek

Ook verschenen als Het geheim van de acht tekens

Eric Carle (auteur)
+1
De geheime brief : een kijk-speel-leesboek
×
De geheime brief : een kijk-speel-leesboek De geheime brief : een kijk-speel-leesboek

De geheime brief : een kijk-speel-leesboek

Ook verschenen als Het geheim van de acht tekens

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een jongetje vindt onder zijn hoofdkussen een brief met geheimzinnige aanwijzingen hoe hij moet gaan zoeken naar een verrassing. Met deze aanwijzingen kunnen de vormen worden aangeleerd. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Extra onderwerp
KARTONBOEKJE
Titel
De geheime brief : een kijk-speel-leesboek
Ook verschenen als
Het geheim van de acht tekens
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2007
[21] p. : ill.
ISBN
9789025743109

Besprekingen

Tim vindt een brief met een geheimzinnige boodschap onder zijn kussen. Aan de hand van acht in de tekst getekende tekens (maan, ster, steen, grot, gat, trap, deur, opening) wordt hij midden in de nacht naar een lieve, levendig kwispelende verrassing geleid. Dit boekje, met pagina's van dik karton met twee afgeronde hoeken, is een feestelijk kijk-speel-lees-boek. De vormgeving van de middenpagina's is op bijzondere wijze aangepast aan de acht tekens. De illustraties zijn kleurige, grofgeborstelde penseelstreken, met daarop een collage van knipsels; miniatuuronderdeeltjes vormen met elkaar een prent die je het verhaal en de beleving inzuigt. Je wilt -of je nu een jonge of oudere kijk-lezer (voorlezer) bent- steeds verder het verhaal in en steeds weer de volgende scène meemaken en als je het boek uit hebt, dan wil je weer direct van voren af aan beginnen. De kleuren, vormen, tekens en tekst vormen een harmonieus geheel. De tekst is rijk in zijn karigheid en is gezet in grote letter (waar…Lees verder

De geheime brief

Op een avond vindt Tim een brief onder zijn kussen. Hij volgt de gecodeerde aanwijzingen stap voor stap op en ontdekt zo het geheim van de brief. In dit boek gaat Tim – en samen met hem elk kind – op schattenjacht. Het boek zit immers vol verrassingen: je loopt, kruipt en sluipt immers van de ene opdracht naar de andere, totdat het geheim onthuld wordt. Leer– en leesplezier worden zoals zo vaak in de boeken van Eric Carle aan elkaar gekoppeld: de acht vormen, die als geheime tekens in de brief voorkomen, zijn verwerkt in de vorm van de pagina en krijgen zo extra aandacht. Deze vormen zuigen je a.h.w. verder het verhaal in, want je wil absoluut weten wat er achter zit. Bovendien wordt op een speelse manier de betekenis van plaatsaanduidende voorzetsels als op, onder, door, ... aangebracht. Het eenvoudige verhaal, de rijk gekleurde illustraties in de zo typische collagestijl, de geheimzinngie tekens en de herkenbare vormen zijn verwerkt tot een harmonieus geheel. Peuters en jonge kleute…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia