Makkelijk lezen
Nederlands

Weet jij alles over het ziekenhuis?

Els Rooijers (auteur), Andrea Kruis (illustrator)

Weet jij alles over het ziekenhuis?

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wat gebeurt er in een ziekenhuis? Vanaf de geschiedenis, een spoedopname tot wie er werken. Met voorlees-cd, veel kleurenillustraties. Informatie in korte zinnen en makkelijke woorden. AVI-M6. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Ziekenhuizen
Leesniveau
AVI M6, AVI 7
Titel
Weet jij alles over het ziekenhuis?
Auteur
Els Rooijers
Illustrator
Andrea Kruis
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen, 2010
31 p. : ill. + cd
ISBN
9789048706365 (hardback)

Besprekingen

Het eerste dat opvalt aan deze mooi vormgegeven uitgave is de ringband die als een klapper in het boek zit en de voorlees-cd die voor in het boek zit. Als je daarna verder bladert, leer en lees je van alles over het ziekenhuis. Enkele thema’s die voorbij komen: wie gaan er naar een ziekenhuis, de geschiedenis van het ziekenhuis, een spoedopname en wie werken er in het ziekenhuis? Iedere keer horen twee naast elkaar liggende pagina’s bij elkaar. Tekstblokken, tekeningen, foto’s en transparante sheets die je laten kijken op de volgende of vorige pagina, wisselen elkaar af en zorgen iedere keer weer voor een verrassing. Het taalgebruik (AVI-M6) is eenvoudig en blijft feitelijk waardoor de (dyslectische) lezer niet door een berg van overbodige tekst heen moet ploegen om de informatie tot zich te nemen. De voorlees-cd is een tweede ondersteuning bij het lezen. Na een eenvoudige, korte inleiding (prettige vertelstem) geeft de sirene het signaal af om door te bladeren naar een volgende pagin…Lees verder

Weet jij alles over het ziekenhuis?

In dit informatieve boek maak je aan de hand van tekeningen, foto's en beschrijvingen kennis met de verschillende aspecten van een ziekenhuis. Per dubbele bladzijde komt er een nieuw onderwerp aan bod, zoals waarvoor je naar een ziekenhuis kan gaan, hoe het er vroeger en nu uitziet in een ziekenhuis, wie er werkt enz. Het boekje wordt afgesloten met tips voor een spreekbeurt en een zeer kleine quiz.
Het boek geeft op een zeer eenvoudige manier informatie over het ziekenhuis. Er zit echter weinig logica in de opbouw en in de onderwerpen die behandeld worden. Voor kinderen die weinig inspanning willen doen om informatie op te zoeken voor hun spreekbeurt is het een bruikbaar boekje maar de geïnteresseerde lezer blijft op zijn honger zitten. Bij sommige illustraties wordt de woordenschat toegevoegd. Voor moeilijkere woorden kan dit nuttig zijn maar alle kinderen van de doelgroep kennen toch wel een rolstoel, krukken en een ochtendjas.
De foto's komen meestal gekunsteld over en…Lees verder

Suggesties