Makkelijk lezen
Nederlands

Marvin en de boze kangoeroe

Els Rooijers (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Marvin heeft voor het goede doel bijna het meeste geld ingezameld. Dan moet hij opeens oppassen op de reuzenkangoeroe van zijn tante. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E4. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
Marvin en de boze kangoeroe
Auteur
Els Rooijers
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
52 p. : ill.
ISBN
9789048700554

Besprekingen

De school van Marvin looft een prijs uit voor de leerling die het meeste geld ophaalt voor de actie "boeken voor scholen in Afrika". Marvin doet zijn uiterste best en verricht allerlei karweitjes. Hij wil de wedstrijd winnen, vooral om een mooi geschenk voor zijn jarige moeder te verdienen. Maar Jan-Jaap, een rijke medeleerling, bezorgt hem flink wat concurrentie. Jan-Jaap krijgt veel geld van zijn familie en verricht helemaal geen karweitjes. Marvin zint op allerlei manieren om meer geld te krijgen. En dan staat Tante Sally met een heuse kangoeroe voor de deur. Marvin wordt met dit vreemde dier opgescheept en beleeft de gekste voorvallen. De kangoeroe ontsnapt, trekt zich niets aan van het verkeer, wordt opgejaagd door de politie en vreet uit balorigheid een groentewinkel leeg. Maar alles komt uiteraard goed: Marvin krijgt vijftig euro voor de redding van de kangoeroe en wint daarmee de schoolwedstrijd. Maar zijn prijs bestaat uit een dagje Ajax, en zijn moeder haat voetbal!
In ti…Lees verder
Op de school van Marvin wordt geld ingezameld voor een goed doel. Marvin heeft bijna het meeste geld binnengehaald op de irritante Jan-Jaap na. Maar het bezoek van zijn tante en haar huisdier, een manshoge kangoeroe, dreigt roet in het eten te gooien. Deel uit de serie 'Zoeklicht'*, die bedoeld is voor kinderen in de bovenbouw die moeite hebben met lezen, met als thema vriendschap. In tien afzonderlijk getitelde hoofdstukken wordt het enigszins absurdistische verhaal verteld. Marvin belandt door de kangoeroe in soms bizarre situaties. Het einde is wat vreemd. De schrijfstijl is direct, met gebruikmaking van korte zinnen, AVI-E4. De tekst is in het midden van de bladzijde gedrukt. Er is weinig wit in de tekst. De acht paginagrote zwart-wittekeningen zijn eenvoudig van stijl; ze illustreren een belangrijk stukje uit het verhaal. De ongeveer 10-jarige Marvin is een herkenbaar karakter en zal kinderen van die leeftijd aanspreken. Vanaf ca. 9 jaar.

Suggesties