Makkelijk lezen
Nederlands

Gevangen in het bos

Els Rooijers (auteur), Hester Van de Grift (illustrator)
Bas hoort dat er een meisje is ontvoerd. Zou het zijn vriendin Eefje kunnen zijn? Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E4. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
Gevangen in het bos / Els Rooijers ; tek. van Hester Van de Grift
Auteur
Els Rooijers
Illustrator
Hester Van de Grift
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
53 p. : ill.
ISBN
90-276-8918-0

Besprekingen

Bas kampeert elk weekend met zijn ouders op een camping op de Veluwe. Net voor hun vertrek komt zijn oom Jaap even langs. Hij heeft voor Bas een cadeautje uit Frankrijk. Het is een truffel. Bas weet niet goed wat hij moet met iets dat er als een drol uitziet. Op weg naar de camping vernemen ze via de radio dat er op de Veluwe een meisje vermist is. Bas denkt meteen aan zijn vriendinnetje Eefje, maar die staat hem al op te wachten als ze op de camping aankomen. Meteen trekken ze op onderzoek. Ze vinden de plaats waar een kinderlokker het vermiste meisje verborgen houdt. De truffel blijkt een ideaal instrument om de kinderlokker met de hulp van een horde wilde zwijnen gevangen te zetten.

Dit is een vergezocht en flauw verhaal, geschreven met weinig zin voor realiteit en met een zeer voorspelbaar einde. De tekeningen zijn statisch en bieden geen meerwaarde aan het verhaal. Het boek heeft AVI 5 en leeservaring D.
[Anita Wuestenberg]
Bas is teleurgesteld als zijn oom een truffel voor hem heeft meegebracht van zijn reis naar Frankrijk: het lijkt wel een drol! Toch neemt hij het ding snel mee naar de camping, waar hij met zijn ouders elk jaar naar toe gaat. Onderweg horen ze, dat er in de buurt van de camping een elfjarig meisje is ontvoerd. Hij maakt zich zorgen dat het z'n campingvriendinnetje Eefje is. De truffel blijkt later nog goed van pas te komen. Deeltje uit de serie 'Zoeklicht' met als thema Vrienden, een serie met leestechnisch eenvoudige verhalen die inhoudelijk op niveau zijn. Redelijk spannend verhaal (AVI-E4) in korte zinnen en gemakkelijk leesbare tekst met wat fantasie en een vleugje ontluikende liefde. Met veel door de pagina omkaderde, grijs ingekleurde zwart-witillustraties met omlijnde figuren. Vanaf ca. 9 jaar.