Boek
Nederlands

Groot en klein

Elizabeth Bennett (auteur), Jane Chapman (illustrator), Ellen Hosmar (vertaler)
Groot (een beer) en Klein (een muis) gaan samen op pad. Klein komt steeds in de problemen en vraagt Groot om hulp. Maar eenmaal thuis, heeft Groot hulp nodig. Groot prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Helpen, Vriendschap
Extra onderwerp
Verrassingen, prentenboeken
Titel
Groot en klein
Auteur
Elizabeth Bennett
Illustrator
Jane Chapman
Vertaler
Ellen Hosmar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Big and small
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789048309498 (hardback)

Besprekingen

Als onverwachte vriendschappen érgens werken, dan is het in prentenboeken. Elizabeth Bennett en Jane Chapman maken van dat gegeven gretig gebruik in Groot en klein, een prentenboek dat in zijn eenvoud heel treffend is.
De titelpersonages, een vriendelijke grijze beer (Groot) en een fragiel wit muisje (Klein), gaan op een zonnige dag op avontuur: ‘trippel trappel, STAP, STAP, STAP’. Het goede weer staat aan hun zijde, maar verspreid over dag vinden er allerlei ongelukjes plaats, met telkens Klein als slachtoffer. Hij stoot zijn pootje aan een paddenstoel, is te klein om een rivier over te steken, wordt aangevallen door een dolle bij en valt aan het einde van de dag in een modderige kuil wanneer hij samen met Groot van een berg rolt. Steeds is het Groot die hem redt uit zijn penibele situatie, maar wanneer de twee vrienden aan het einde van de dag in bed liggen, worden de rollen omgedraaid. Dan blijkt dat ook Groot wel eens om hulp verlegen zit, en dat Klein hem die — ondanks …Lees verder
In dit groot formaat prentenboek gaan Groot (een beer) en Klein (een muis) samen buitenspelen. Ze steken een rivier over en rollen van een heuvel. Bij alles wat ze ondernemen, komt Klein in de problemen en roept: 'Help me, alsjeblieft!', waarna Groot hem uit de brand helpt. Maar als ze thuiskomen en gaan slapen heeft Groot Klein erg nodig om in slaap te komen. Lief aandoenlijk verhaal over wederzijdse vriendschap. De tekst staat in de kaderloze, kleurrijke tekeningen. Er wordt een afwijkend lettertype gebruikt om bepaalde geluiden te benadrukken. De geschilderde prenten lopen meestal door over beide pagina's. De afbeeldingen zijn levensecht, kennen een wisselend perspectief en hebben grappige details. Mooi verzorgde, sfeervolle uitgave met een afbeelding van Groot en Klein voorop. Voorlezen en samen bekijken vanaf ca. 4 jaar.

Groot en Klein

Groot is een reuzenbeer en Klein is een muisje. Ze zijn dikke vrienden en samen gaan ze een dagje op avontuur. Ze helpen elkaar door dik en dun. Of beter gezegd: het is de grote beer die de kleine muis altijd moet 'redden'. Alleen bij het in slaap raken zijn de rollen omgekeerd.
Dit verhaaltje over vriendschap en avontuur is nogal clichématig verteld. De illustraties zijn zeer stereotiep en drukken weinig gevoelens uit. Het verhaal weet niet te boeien omdat de avonturen nogal saai zijn. Je gaat er letterlijk van geeuwen. De kleuren zijn hard en schreeuwerig en behalve wat bloemetjes en vlinders op de achtergrond is er weinig dat een spannend avontuur doet vermoeden tussen de twee vrienden. Er zijn mooiere prentenboeken over tegenstellingen en vriendschappen.