Makkelijk lezen
Nederlands

Dees en zijn sprekende kip

Elisabeth Marain (auteur), Yolanda Eveleens (illustrator)
+1
Dees en zijn sprekende kip
×
Dees en zijn sprekende kip Dees en zijn sprekende kip
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Dees en zijn kip zijn dikke vrienden; als zijn ouders de kip willen slachten, komt Dees in actie. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
Dees en zijn sprekende kip / Elisabeth Marain ; tek. van Yolanda Eveleens
Auteur
Elisabeth Marain
Illustrator
Yolanda Eveleens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
48 p. : ill.
ISBN
90-276-8916-4

Besprekingen

Dees is een enig kind en speelt graag op zijn eentje. Zijn beste vriend is Zen, een kip die achterin de tuin in een hok zit. De ouders van Dees vinden hem te groot om met een kip te spelen. De kip is trouwens oud, ze legt geen eieren en is dus nutteloos. Wanneer Dees een gesprek tussen zijn ouders afluistert en hoort dat ze een soepje van de kip willen maken, is hij erg boos. Samen met Zen bedenkt hij een plannetje om haar het leven te redden. Hij zal Zen een eigen taal aanleren, een kippentaal. Zen is immers een heel speciale kip, die precies begrijpt wat Dees zegt.

In dit verhaal lopen fantasie en realiteit door elkaar. Kinderen van negen en ouder zijn echte realisten. Ze houden niet meer van sprekende dieren, tenzij in sprookjes. Ik vermoed daarom dat moeilijke lezers dit verhaal flauw en vergezocht zullen vinden (AVI 5, niveau D).
[Anita Wuestenberg]
Dees en zijn kip wonen in de stad en zijn al jaren dikke vrienden. Omdat de kip geen eieren meer legt, willen de ouders van Dees van de kip af. Dees probeert dat door verschillende acties te voorkomen. Als hij probeert van Dees een hele bijzondere, sprekende kip te maken, lijkt zijn plan te lukken. Leuk verhaal, afwisselend verteld vanuit het perspectief van Dees en van de kip. Het taalgebruik is eenvoudig, de tekst is gedrukt in een grote letter. De zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel wat voor een rustige bladspiegel zorgt. Het geheel is voorzien van grijs ingekleurde zwartwittekeningen. De doelgroep zal zeker geboeid zijn. Op de kleurig uitgevoerde voorkaft zit Dees met de kip in het kippenhok. Deeltje uit de Zoeklichtserie, geschikt voor moeilijk lezende kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man, wat ze zou verwerken in haar debuutroman Het tranenmeer.

In de biografische roman Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de ro…Lees verder op Wikipedia