Boek
Nederlands

Phara

Elfi Nijssen (auteur), Eline Van Lindenhuizen (illustrator)
Phara heeft een litteken op haar gezicht. Ze wil er graag uitzien als de andere kinderen. Dan wordt ze uitgenodigd voor een verkleedfeestje. Prentenboek met illustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.
Titel
Phara
Auteur
Elfi Nijssen
Illustrator
Eline Van Lindenhuizen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789059083905 (hardback)

Besprekingen

Prentenboek over een klein meisje met een zichtbaar litteken. Het boek maakt deel uit van een project over brandwonden en wil een bijdrage leveren aan de maatschappelijke betrokkenheid bij dit onderwerp. Phara voelt zich door haar litteken afgewezen door mensen. Het liefst verstopt ze zich met beertje Bas, die een oog mist. Een uitnodiging voor een verkleedfeestje maakt haar onzeker, maar uiteindelijk wordt ze een stralende gast. Warm verhaal, want Phara heeft een veilig thuis en een lieve, begripvolle mama. Dit verhaal gaat vooral over de emotionele beleving. Zelfvertrouwen is belangrijk, maar daarin moet je gevoed worden door de ander. De paginagrote illustraties tonen met krijt getekende mensen en voorwerpen die met waterverf ingekleurd zijn. Ook voor de achtergond is aquarelverf gebruikt. Tekst en prenten zijn sfeervol en vullen elkaar goed aan. De auteur schreef eerder informatieve jeugdboeken over slechthorendheid, aanranding en over een 'sterrenkindje'*. Om voor te lezen aan en…Lees verder

Phara

Dit boekje in snoepkleurtjes heeft een wel erg speciaal thema: brandwonden en littekens. Na de boekjes Luna, Lore en Benjamin, is het doel van de schrijfster dit keer om de emotionele en sociale moeilijkheden van kindjes met brandwonden wat te verlichten.
Phara heeft een litteken op haar gezichtje. Haar wang is ruw en rood en lijkt te gloeien. Maar het doet geen pijn. Wat wel pijn doet, zijn de opmerkingen van andere kinderen. Phara heeft maar een paar vriendjes bij wie ze zich echt goed in haar vel voelt: Nicolas en haar beertje Bas. Tot ze wordt uitgenodigd op een verkleedfeestje.
Phara vertelt op een verstaanbare manier hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn. En hoe dat buitenbeentje er best wel bij kan horen, als de andere kinderen het toelaten.
Het verhaal is erg eenvoudig, maar dat maakt het thema net toegankelijk voor de doelgroep. Ook de prenten zijn eerder sober, afgezien van de felle kleurtjes die zeker hun aantrekkingskracht zullen uitoefenen op de (me…Lees verder