Boek
Nederlands

Mijn hondenjongen

Do Van Ranst (auteur)

Mijn hondenjongen

In de reeks:
Top
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Nadat Bloem met haar moeder verhuist is naar hun droomhuis, ontmoeten ze Kerel en zijn ex-stiefvader. Deze ontmoeting zorgt voor veel spanningen in huis.
Onderwerp
Gevoelens, Relaties
Titel
Mijn hondenjongen
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2002
135 p.
ISBN
90-317-1842-4

Besprekingen

Hammenaar Do van Ranst stelt vierde jeugdboek voor

De Hamse jeugd- en toneelauteur Do van Ranst (28) publiceert bij uitgeverij Averbode zijn vierde jeugdboek. In 'Mijn hondenjongen' staan liefde, relaties en conflicten centraal.

u Hamme

De in Dendermonde geboren Hammenaar is bezeten door mooie muziek en speelt amateurtoneel. Wat hem echter het meest bezighoudt, zijn jeugdboeken. "Toen ik volwassen werd, had ik geen zin om ook boeken voor volwassenen te gaan lezen. Ik bleef gewoon jeugdromans verslinden," zegt de jeugdauteur.

Ondertussen probeerde hij een paar keer om zelf iets te schrijven. "Ik vond het zelf niet slecht", biecht van Ranst. Hij stapte met succes naar een uitgever. "'Boomhuttentijd' was mijn eerste boek uit de TOP-reeks van Averbode. Daarna volgden 'Zeven zinnen en een zoen' en 'Mijn bed is een boot'."

Inspiratie

"Mijn inspiratie is veelal een ingeving van het moment. Als ik er langer en dieper over nadenk, ontdek ik dat eigen ervaringen en gevoelens steeds een rol spelen. Zo hou ik van de zee. Daar speelt 'Mijn hondenjongen' zich af. Ik hou van honden. Die zijn ook in het boek belangrijk", vindt van Ranst.

Het boek zelf dan. "Bloem verhuist met haar moeder naar…Lees verder

Hammenaar Do Van Ranst pakt uit met vierde jeugdboek

HAMME - De 28-jarige jeugdauteur Do Van Ranst pakt uit met een nieuw boek, «Mijn hondenjongen». Het is al het vierde boek van de Hammenaar. «Mijn boek gaat over gevoelens, verliefdheid en de conflicten die daaruit kunnen voortvloeien», vertelt hij. «Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar ook volwassenen lezen mijn adolescentenromans». In het nieuwe boek van Van Ranst verhuizen het meisje Bloem en haar moeder Vicky naar zee. Zo willen zij het verleden vergeten. Aan zee ontmoet Bloem de ietwat prikkelbare en nukkige «hondenjongen» Karel. Bloems moeder leert Ralf kennen, de vorige eigenaar van het huis en bijna de stiefvader van Karel. (HDH. Foto GMD)

Do Van Ranst stelt zijn nieuwe boek op zondagnamiddag 22 september om 15 uur voor in het Ringtheater in Hamme. «Mijn hondenjongen» kost 12,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandels.


Na het beloftevolle debuut Boomhuttentijd, het luchtige Zeven zinnen en een zoen en het ontroerende Mijn bed is een boot pakt Do van Ranst uit met een idyllisch verhaal waarin verliefdheid de uiteindelijke, kleine kern vormt. Maar om tot die kern te komen, worden eerst een paar andere thema's afgetast. Afgetast, vluchtig aangeraakt, uitgeprobeerd en hopelijk opgeslagen om later in een stevige roman uitgewerkt te worden.

De titel brengt twee thema's aan. Het woordje 'mijn' slaat op 'Bloem', de personele verteller die verliefd geraakt op 'Kerel', een vreemde jongen die (van) honden houdt. Zowel Bloem als Kerel zijn op hun beurt de kern van een aantal interessante relaties en intriges, die echter geen van allen worden uitgediept. Ze laten het verhaal in een zweverig waas voortkabbelen. Even zweverig als de -- wellicht symbolische -- namen van de hoofdpersonen die een zoete toon zetten. De realistische omslagillustratie van Jan Bosschaert verstevigt dit zoeteri…Lees verder
Bloem en haar moeder kopen hun droomhuis. Daar ontmoet ze Kerel. Kerel is een contactgestoorde jongen die veel met honden optrekt. Als de moeder van Bloem een relatie krijgt met de ex-stiefvader van Kerel, wordt alles opeens heel complex. Het begin wordt in mooie zinnen beschreven. Zo kabbelt het verhaal in een gemoedelijke sfeer verder zonder te hard van stapel te lopen; het lijkt het een liefdesverhaal. Ook wordt uitvoerig ingegaan op de relatie tussen moeder en dochter. Die band wordt aandoenlijk beschreven. De aanloop neemt veel tijd in beslag, de afwikkeling omvat slechts enkele pagina's. Daarmee is het verhaal niet goed in evenwicht. Verzorgd taalgebruik, veel dialoog. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia