Boek
Nederlands

Dichtbij ver weg

Dirk Nielandt (auteur), An Candaele (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Aan de hand van allerlei concrete en abstracte voorbeelden worden de begrippen 'ver weg' en 'dichtbij' uitgelegd. Prentenboek met expressieve collages in enkele kleuren. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Taal, Tegenstellingen
Titel
Dichtbij ver weg / Dirk Nielandt ; illustraties An Candaele
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789059080454 (hardback)

Besprekingen

Dichtbij ver weg van Dirk Nielandt raakt impliciet een aantal filosofische thema's, en de illustraties van An Candaele vormen hierbij een belangrijke onderbouw. Vaak worden prentenboeken voorgelezen en is er dus interactie mogelijk tussen kind(eren) en volwassenen. Een geschikt filosofisch prentenboek zoals Dichtbij ver weg stimuleert de vragen van de kinderen, zonder een sluitend antwoord te geven. Niet toevallig bestaat de tekst van Dirk Nielandt voor een groot deel uit vragen: "Komen winter en zomer dan nooit dichtbij?", of "Als papa boos is, zijn de knuffels ver weg. Is papa dan ver weg?" De vragen die Dichtbij ver weg bij de lezer oproept, zijn van velerlei aard. Verschillende uitspraken en illustraties vragen een wetenschappelijke uitleg: zo zie je bv. dat een personage kleiner wordt wanneer het verder weg is en groter wanneer het dichterbij komt. Kinderen benaderen deze vragen even filosofisch als de pre-socratici, die een metafysische verklaring zochten vo…Lees verder
Vierkant prentenboek waarin de begrippen ver weg en dichtbij worden gevisualiseerd. De relatie met de rest van de tekening is daarbij belangrijk. Niet alleen de letterlijke en figuurlijke betekenis van deze woorden worden verbeeld. Ook de betrekkelijkheid van deze begrippen krijgt aandacht. De voorbeelden zijn duidelijk. Jammer is dat er totaal geen verhaal achter de voorbeelden steekt. Het boek lijkt door de uitvoering aanvankelijk voor kleuters, maar dit is qua abstractieniveau wel erg hoog gegrepen. B.v. "Als papa boos is, zijn de knuffels ver weg. Is papa dan ver weg?" Tekst en onderwerp zijn meer geschikt voor 6- à 7-jarigen, die bovendien het boek zelf kunnen lezen. Als inleiding tot of aanvulling op een discussie over de begrippen 'ver weg' en 'dichtbij' zeker bruikbaar. Prentenboekje met vrolijke tekeningen in gecombineerde techniek voornamelijk in de kleuren roodbruin, grijs en aqua, en eenvoudige tekst in een zeer grote, vette letter.

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia