Boek
Nederlands

Buitenbeen

Dirk Bracke (auteur)
+1
Buitenbeen
×
Buitenbeen Buitenbeen
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Delphine zit in een rolstoel en daar baalt ze van. Wanneer ze een uitnodiging ontvangt voor een filmauditie, denkt ze geen kans te maken. Dan ontmoet ze lotgenoot Robin, die haar dingen laat doen die ze nooit voor mogelijk hield.
Titel
Buitenbeen
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2006
136 p.
ISBN
90-59322-77-0 9789059322776 (hardback)

Besprekingen

Het "buitenbeen" in Dirk Brackes jongste boek is de vijftienjarige Delphine, die door een hersenbloeding bij haar voortijdige geboorte gehandicapt is aan benen en handen. Ze loopt moeilijk en zit daarom meestal in haar rolstoel.

Het hijverhaal in de verleden tijd toont de moeilijkheden die Delphine ondervindt, thuis en op school, en haar gevoelens daarbij. Het tekent realistisch hoe haar handicap haar hele leven bepaalt, hoe machteloos ze zich vaak voelt, hoezeer ze verlangt gewoon te kunnen leven zoals andere meisjes... Vaak spiegelt ze zich aan haar tweelingzus, Eva, wie niets mankeert, of aan haar vriendinnen. Veel mensen helpen haar waar nodig, maar vaak schaamt ze zich omdat ze zo weinig alleen kan. Niet alle mensen begrijpen haar toestand of houden er rekening mee. Op school is er zelfs een jongen die haar pest, omdat hij niet begrijpt waarom ze soms meer aandacht krijgt dan de andere leerlingen. Gelukkig leert ze Robin kennen, een jongen die zonder vingers geboren is. Ze…Lees verder
Dit boek is tot stand gekomen doordat zeven jongeren met een lichamelijke handicap het verhaal over hun leven op papier wilden hebben en daarvoor op zoek gingen naar een geschikte auteur. Delphine en Eva (beiden 15) zijn een tweeling. Alleen zit Delphine in een rolstoel en Eva niet. En dus kan Eva alleen naar school fietsen, terwijl Delphine met de auto moet worden gebracht. Eva is veel zelfstandiger en mag veel meer dan haar tweelingzus. Gelukkig mag Delphine wel naar een feestje en daar ontmoet ze Robin. Hij schiet haar te hulp wanneer haar rolstoel ondersteboven valt. Deze twee zijn al snel verliefd op elkaar en samen durven ze veel meer te ondernemen dan alleen. Prettig geschreven en overtuigende jeugdroman. Mooi klein gehouden verhaal over de dagelijkse frustraties, maar ook de leuke dingen in het leven van een gehandicapte puber die er net zo goed als anderen van droomt om actrice te worden. Vanaf ca. 12 jaar.

Buitenbeen

Delphine is een meisje van vijftien jaar dat ten gevolge van een hersenbloeding bij de geboorte in een rolstoel zit. Ze probeert op dezelfde manier als haar leeftijdsgenoten door het leven te gaan, maar ze wordt vaak beperkt door haar handicap. Het contrast tussen haar leven en dat van haar tweelingzus is dan ook groot. Maar Delphine is een doorzetter en ze grijpt de kansen die ze aangeboden krijgt. Zo gaat ze in op de vraag om deel te nemen aan een filmauditie en gaat ze naar een jongerenfuif. Dit wordt niet zo'n aangename belevenis voor haar tot op het moment dat ze Robin tegenkomt. Hij heeft ook een handicap en het klikt heel snel tussen hen. Door Robin komt ze meer buiten en kan ze dezelfde ervaringen opdoen als haar leeftijdsgenoten. Haar hoop op een filmrol wordt echter de kop ingedrukt doordat er andere motieven achter de vraag zaten. Maar door een gelukkig toeval krijgt ze toch nog een rol in een film aangeboden.
Dit boek werd geschreven door Dirk Bracke op basis van de …Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoest…Lees verder op Wikipedia