Boek
Nederlands

Problemski Hotel

Dimitri Verhulst (auteur)
Schetsen over het leven in een Vlaams asielzoekerscentrum.
Onderwerp
Vluchtelingen
Titel
Problemski Hotel
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2003
109 p.
ISBN
90-254-1978-X (paperback) 9789025419783 (paperback)

Besprekingen

In het 'Nawoord' bij zijn roman Problemski Hotel wijst Verhulst erop dat "dit boek hoogstwaarschijnlijk nooit zou tot stand zijn gekomen indien ik niet door het tijdschrift 'Deus ex Machina' was uitgenodigd een stuk over asielschrijvers te schrijven. Om mij onder te dompelen in deze materie verbleef ik enkele dagen in een opvangcentrum voor asielzoekers te Arendonk, en zonder dat bad had ik aan dit boek zelfs niet moeten, mogen en kunnen beginnen." Maar evengoed wijst Verhulst op het fictieve karakter van de roman: "Om misverstanden te vermijden voel ik mij genoopt te melden dat zowat de helft van deze verhalen verzonnen is, en dat geen enkel verhaal een leugen bevat." De spanning dus tussen werkelijkheid en fictie, die binnen deze roman opgebouwd wordt rond Bidul Masli (een symbolische naam: Bidul betekent 'de onbevooroordeelde', terwijl Masli het anagram is van islam), een persfotograaf die hoopt met de foto van een van de honger creperend kind internationaal door te breken. …Lees verder
Schrijver en dichter Dimitri Verhulst (1972) heeft zich voor een reportage voor een Vlaams periodiek enige tijd laten opsluiten in een Belgisch asielzoekerscentrum. Na deze reportage bleven zijn ervaringen hem bezighouden, wat resulteerde in deze verhalenbundel. De helft van deze verhalen is verzonnen, zo stelt Verhulst, maar geen enkel verhaal bevat een leugen. Het zijn schrijnende verhalen over mensonterende, hopeloos stemmende situaties. De grenzeloze verveling, het wachten en hopen op een verblijfsvergunning, de spanningen tussen bewoners, de hoop op ontsnapping (via containers): het krijgt hier allemaal gestalte. In de verhalen kruipt de schijver in de huid van Bipul Masli, in de eerste verhalen nog fotograaf van onmenselijke situaties verweg, later (met een fraaie spiegeling aan het einde) asielzoeker. De titel van deze verhalenbundel is wat flauw; de stijl afwisselend cynisch en laconiek. Vooral ook vanwege de schrijnende inhoud maken deze verhalen indruk. Paperback; kleine druk.

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia