Boek
Nederlands

Boris de kampioen

Dick Bruna (auteur)
+1
Boris de kampioen
×
Boris de kampioen Boris de kampioen

Boris de kampioen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Boris organiseert een hardloopwedstrijd met zijn vriendjes. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Boris de kampioen
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-5647-005-1 (hardback)

Besprekingen

Na Konijntje Nijntje is Boris de beer Bruna's favoriet. In dit kartonboekje wil Boris met zijn vrienden een loopwedstrijd houden. Hij plaatst de pijlen en zijn vriendinnetje Barbara geeft het startschot. Natuurlijk wint Boris, de anderen lopen verloren. De tekst bestaat uit vierregelige verzen die soms zwak berijmd zijn en nergens sprankelen en verrassen. Peuters kunnen de versjes wellicht wel snel mee zeggen terwijl ze de felgekleurde prenten bekijken. [Jan Van Coillie]
Nieuw deeltje in de bekende serie vierkante prentenboekjes. Boris is een in het rood geklede beer, die een hardloopwedstrijd organiseert voor zichzelf en zijn twee vrienden Bavo en Balthazaar. Barbara, zijn vriendin, zal het startsein geven. Boris wint vanzelfsprekend omdat hij de pijlen heeft uitgezet. Daarom zal Barbara opnieuw de pijlen neerzetten. Op het groene kaft staat Boris als winnaar op de voorkant en Barbara met startvlag op de achterkant. Op de witte bladzijde links is een zin met vier regels op rijm. De rechterbladzijde is blauw of groen met de vier beren zwartomlijnd in een rood, groen of geel pakje. De tekst is in kleine schreefloze letters zonder punten aan het einde. De naam Balthazaar zal voor kleine kinderen moeilijk zijn. Zowel de tekst als de illustraties in heldere kleuren zijn herkenbaar voor peuters. De startvlag op het kaft heeft een witte stok, in het boek is de stok geel. Vanaf ca. 2 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia