Boek
Nederlands

De jongen in de jurk

David Walliams (auteur), Quentin Blake (illustrator), Janneke Blankevoort (vertaler)
Dennis (12) houdt van voetballen, maar ook van mooie dameskleding. Hij raakt bevriend met de mooie Lisa. Ze stelt voor dat Dennis verkleed als meisje met haar mee naar school gaat. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Jezelf zijn
Titel
De jongen in de jurk
Auteur
David Walliams
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Janneke Blankevoort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The boy in the dress
Uitgever
Haarlem: Gottmer/Becht, 2009
211 p. : ill.
ISBN
9789025745424 (hardback)

Besprekingen

David Walliams is de vrolijke bedenker en acteur van de tv-serie 'Little Britain'. De jongen in de jurk is zijn debuutroman voor tienplussers. De auteur vertelt het verhaal van Dennis, die gepassioneerd is door voetballen en mode. Dennis heeft een hardwerkende, stoere papa en een twee jaar oudere broer John. Zijn mama liep weg. Van alle foto's die papa van haar verbrandde, kon Dennis er één redden. Hij koestert de foto om nog iets van warmte te kunnen voelen in hun huis. Gelukkig heeft hij een hele goede vriend en voetbalkompaan Darvesh, een Sikh-jongen. Als Dennis, die houdt van glossy modefotografie, een 'Vogue' koopt, is papa héél kwaad: zoiets is voor meisjes! Per toeval raakt Dennis in gesprek met het mooiste meisje van de school, Lisa, die twee jaar ouder is en kleding ontwerpt. Ze wil een grap uithalen met de school: van Dennis een Denise maken en haar vervolgens voorstellen als haar Franse pennenvriendin. Even gaat het goed, maar dan wordt Dennis ontmaskerd en geschorst…Lees verder
Dennis (12) woont met zijn wat sikkeneurige vader en broer John. Hun moeder is weggegaan. Dennis houdt van voetballen, maar ook van talkshows en het tijdschrift Vogue. Hij is gek op mooie dameskleding. Als hij op een dag moet nablijven, ontmoet hij het mooiste meisje van de school, Lisa. Zij nodigt hem bij haar thuis uit om Vogues te bekijken en de ontwerpen die ze zelf gemaakt heeft. Ze besluiten een grap uit te halen: Dennis gaat als Franse uitwisselingsscholier Denise mee met Lisa naar school. Het rechttoe rechtaan verhaal is in vlotte stijl geschreven. Het einde is wel heel wensvervullend. De verteller maakt af en toe een rechtstreekse, vaak grappige opmerking tegen de lezer: 'Hoge hakken zijn wel even wennen. Niet dat ik uit ervaring spreek, beste lezer. Ik heb het van horen zeggen.' Het taalgebruik is eenvoudig, op een paar Franse zinnen na, maar die begrijpt zelfs de auteur niet, zegt hij. De bladspiegel is heel overzichtelijk met grote marges en veel tekeningen in de bekende s…Lees verder

Over David Walliams

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ana maria wiggins

David Edward Walliams OBE, pseudoniem van David Edward Williams, (Banstead, 20 augustus 1971) is een Engels acteur en kinderboekenschrijver, meest bekend voor zijn rollen in de televisieserie Little Britain.

Biografie

Hij groeide op in Banstead, in het graafschap Surrey, als kind van Peter en Kathleen Williams en heeft een oudere zus. Hij zat op de Reigate Grammar School en was lid van het Nationale Jeugdtheater van Engeland. Williams is zijn echte naam, die hij vanwege acteursverdragen liet veranderen in ‘Walliams’.

Walliams had sinds eind 2009 een relatie met het Nederlands/Britse model Lara Stone. Op 20 januari 2010 werd bekend dat zij verloofd waren. Op 16 mei 2010 zijn ze getrouwd in Londen. Hun eerste kind, een zoon, werd geboren op 5 mei 2013. In februari 2015 ging het koppel uiteen.

Zijn beste vriend is komiek Alan Carr.

TelevisiewerkLees verder op Wikipedia