Boek
Nederlands

Elmer en de grote vogel

David McKee (auteur)
+1
Elmer en de grote vogel
×
Elmer en de grote vogel Elmer en de grote vogel

Elmer en de grote vogel

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als alle vogels uit het oerwoud bang zijn voor een bullebak van een vogel, bedenkt olifantje Elmer een plan om deze engerd te verjagen. Prentenboek met paginagrote vrolijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Elmer en de grote vogel
Auteur
David McKee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Elmer and the big bird
Uitgever
Houten: Van Goor, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789047504467

Besprekingen

Elmer, de olifant wiens huid er uitziet als een gekleurde patchworkdeken, is inmiddels een klassieke prentenboekenheld. Het is een vredelievende olifant, die het altijd voor anderen opneemt maar ook van een grapje houdt. Ook in Elmer en de grote vogel komen beide aspecten aan bod.
Elmer en zijn neef Wilbur zijn samen in het bos en merken dat de vogels er niet zijn. Elmer vindt hen al snel: een grot zit "barstensvol" kleine, blauwe vogels, die allemaal bang zijn "voor die akelige, grote vogel die op de rode rots zit". Elmer stapt meteen op de grote vogel af, die hem alleen maar brutaal van repliek dient: hij houdt er van vogeltjes bang te maken, en hij maakt zelf wel uit waar hij zich ophoudt. Elmer wendt zich tot de andere junglebewoners voor hulp. Onder hen bevindt zich ook de "Nog Veel Grotere Vogel". Vervolgens kondigt de olifant aan dat de grote vogel nog één kans krijgt, maar die is niet onder de indruk van het dreigement. Dan klinkt er een diepe stem uit de verte: "Wa…Lees verder
De uit veel prentenboeken bekende veelkleurige lapjesolifant Elmer moet een probleem oplossen. De vogels zijn weg. Ze hebben zich in een grot verschanst en blijken bang voor een heel grote vogel. Dan bedenkt Elmer een ingenieus plan om deze bullebak een lesje te leren. De tekst is in de tekeningen afgedrukt en laat zich – mede door de vele dialogen – prettig voorlezen. Het verhaal toont opvallende gelijkenissen zowel in thematiek (eendracht maakt macht) als in uitwerking met Leo Lionni’s klassieker 'Swimmy' (in 2007 uitgegeven als 'Zwemmie'*). Grafisch valt er weer van alles te ontdekken in het rijk geschakeerde kleurenpalet in tropische sferen. De veelkleurige tekeningen zijn paginagroot en bevatten veel (grappige: de gelaatsuitdrukkingen van de dieren) details. Deze expressieve illustraties zijn aansprekend voor jonge kinderen en uitnodigend om het boek meermaals te bekijken. Onderhoudend verhaal met onnadrukkelijke moraal (samen ben je sterk) voor kinderen over deze boekenolifant, …Lees verder

Elmer en de grote vogel

Op een dag mist Elmer, de kleurtjesolifant, de vogels. Hij gaat ze zoeken en vindt de vogels bang bijeengetroept in een grot. Ze verbergen zich voor de grote vogel (een arend). Olifant probeert eerst met de bullebak te onderhandelen. Maar die is voor geen reden vatbaar. Dan besluit Elmer beroep te doen op de talenten van zijn neef Wilbur. Die kan namelijk perfect stemmen nabootsen. En op de samenwerking van alle vogels. Hij gaat terug naar de bullebak en stelt hem voor de keuze: ofwel redelijk worden, ofwel een confrontatie met een nog veel grotere vogel aangaan. Bullebak kiest voor het laatste. En dan klinkt er een donderende stem en verschijnt er een enorm silhouet van een reuzenvogel aan de horizon. Bullebak vliegt haastig en angstig weg. Waarna de enorme vogel in duizenden kleine vogels verandert. Een sterk verhaal in overweldigende kleuren en met een aardige boodschap. Wie niet sterk is, moet slim zijn en samen kun je veel meer.