Boek
Nederlands

De stem van Tamar

David Grossman (auteur)

De stem van Tamar

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Titel
De stem van Tamar
Auteur
David Grossman 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Mischehu laruz ito
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2002
414 p.
ISBN
90-5466-840-7

Besprekingen

David Grossman is een veelgeprezen en 'veelgeprijsd' auteur. De nu 48-jarige journalist en auteur woont in Jeruzalem, van waaruit hij de internationale pers haalt met kritische artikels over de gewelddadige ontwikkelingen in zijn land en zijn medeburgers provoceert door in krant en boeken ongezouten zijn meningen te ventileren. Hij weet waar hij het over heeft: zelf was hij als reserveofficier vier jaar actief in de oorlog en hij spreekt vloeiend Arabisch. Het Arabisch-Israëlisch conflict inspireerde hem tot een drietal boeken, die opvielen door hun structuur en hun humanistische benadering. Grossman is geen pacifist, maar pleit voor een realistische uitweg uit de aan weerszijden verwrongen logica van de haat. Maar meer dan met de politiek is Grossman begaan met de mens in zijn relatie tot wie hem nastaan: zijn geliefde, zijn familie, zijn kinderen. Zijn recentste werk De stem van Tamar (bekroond met de Sappir-prijs voor literatuur), opgedragen aan zijn drie kinderen, is een je…Lees verder
De Israëlische schrijver David Grossmann (1954) sluit in deze roman thematisch aan bij zijn eerdere 'Zigzagkind'. Daarin beleeft een jongen een zoektocht naar zijn verleden. In deze roman gaat het om een dubbele zoektocht. De 15/16-jarige Assaf rent met Dina, een hond, door hedendaags Jeruzalem, op zoek naar de eigenaar. Hij ontmoet een kluizenares, straatartiesten, junks, komt in aanraking met de politie. Uiteindelijk vindt hij de eigenaar van Dina. Het is de 16-jarige Tamar, op zoek naar haar drugsverslaafde broer Sjaj in het straatleven en de artiestenscene. Na een goed voorbereid plan vindt en bevrijdt ze hem, mede dankzij haar betoverende stem. Met vaart geschreven weet deze avonturenroman van begin tot eind te boeien. Zowel geschikt voor jongeren als volwassenen. Pocketeditie; kleine druk.

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot Booker International Prize.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijver Amos Oz regeringsleider Ehud Olmert op om de aa…Lees verder op Wikipedia