Boek
Nederlands

Sproet laat niet los

Chris Bos (auteur), Marieke Nelissen (illustrator)
+1
Sproet laat niet los
×
Sproet laat niet los Sproet laat niet los
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Biek moet zijn hond Sproet uitlaten. Eigenlijk zou hij liever zijn spannende boek uitlezen. Hij kiest een kortere route door een donkere steeg. Daar ziet hij een verdachte figuur. De volgende dag staat er een busje. De man bedreigt Biek.
Onderwerp
Honden, Dapper zijn
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
Sproet laat niet los
Auteur
Chris Bos
Illustrator
Marieke Nelissen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2012
30 p. : ill.
ISBN
9789025860592 (hardback)

Besprekingen

Als Biek zijn hondje Sproet uitlaat, komt hij een geheimzinnige auto tegen met mannen die niet aardig doen. Later ziet hij ze dozen naar een winkel zonder ramen sjouwen. Als hij een rare lucht ruikt, wordt hij betrapt. Maar Sproet bijt zich vast in de enge man, waarna Biek kan vluchten en zijn vader kan waarschuwen. Eenvoudig verhaal waarin een geheimzinnigheid rond een auto, pakjes en enge mannen zorgt voor een stuk spanning van een niveau dat de doelgroep zal boeien. Het taalgebruik is niet moeilijk, AVI-E4, de zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen kort en bondig, het lettertype groot en de bladspiegel rustig. Leuke, grappig getekende, gekleurde illustraties vullen het verhaal aan. In dezelfde opzet verscheen het eerste leesboekje 'Rondje stout'*. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Sproet laat niet los

Biek moet altijd zijn hondje Sproet uitlaten. Ze maken meestal dezelfde wandeling. Biek kent elke lantaarnpaal waar Sproet zijn plasje doet en hij komt altijd voorbij dezelfde winkels. Eén winkel staat al lang leeg; in de steeg aan de achterkant zag Biek al eens vreemde mannen dozen binnendragen. Wanneer Biek door de brievenbus probeert te kijken, ziet hij niet veel maar ruikt wel een rare geur. Opeens wordt Biek in de nek gegrepen!
Een eerste leesboekje met herkenbare situaties en toch een spannend verhaal. Het is eenvoudig geschreven met korte zinnen en aangevuld met sprekende illustraties. AVI E4 voor kinderen vanaf zeven jaar.