Boek
Nederlands

Het evenwicht van haaien

Caterina Bonvicini (auteur), Manon Smits (vertaler)
Een jonge Italiaanse vrouw zoekt standvastigheden in het leven, maar de mannen in haar omgeving kunnen haar dat niet geven.
Titel
Het evenwicht van haaien
Auteur
Caterina Bonvicini
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
L'equilibrio degli squali
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
256 p.
ISBN
9789044515923 (hardback)

Besprekingen

In Het evenwicht van haaien schetst Caterina Binvicini met een trefzekere pen, gedompeld in ironie, sarcasme en zwarte humor, het leven van drie mensen. Sofia is een fotografe die leeft en werkt in Turijn. Ze moet na de breuk met haar depressieve en paranoïde man haar leven weer op poten zetten en een persoonlijk en relationeel evenwicht vinden. Ze begint twee relaties: met de depressieve Arturo, die een goede job heeft in de financiële wereld, en met Marcello, een regisseur. Tussendoor heeft ze contact met haar vader, een expert op het vlak van haaien, die haar videoboodschappen stuurt terwijl hij de wereldoceanen bevaart. Die filmpjes hebben een tweeledige functie: ze dienen om het contact tussen vader en dochter niet te verliezen, maar ook probeert de vader duidelijk te maken dat vissen veel menselijke trekjes hebben. Ze zijn meestal groepsdieren, ze kennen liefde, hebben zorgen en plegen soms zelfmoord.

Sofia heeft haar moeder verloren toen ze amper zes was. Door mi…Lees verder
De jonge Italiaanse Sofia is op zoek naar vastigheid in haar leven. Dat is moeilijk in haar situatie, met een depressieve moeder die zelfmoord pleegde toen Sofia 6 jaar was. Haar vader is erg op haar gesteld, maar hij is ver weg als onderzoeker van het leven van haaien in exotische gebieden. Haar huwelijk met de depressieve Nicola strandt al snel en haar wisselende relaties met Marcello en Arturo leveren haar niet de stabiliteit die ze zoekt: beiden beschikken zelf ook niet over de nodige standvastigheid. De nooit verstuurde brieven van haar moeder die ze op een gegeven moment vindt en de regelmatige videoboodschappen die haar vader haar stuurt vanuit verre oorden bieden haar wel wat inzicht in hun geschiedenis. Maar de personen in haar leven blijken allerlei eigenschappen te delen met de haaien die haar vader bestudeert: ze blijkt op zichzelf aangewezen. Deze roman heeft al verschillende prijzen gewonnen. De Italiaanse schrijfster (1974) slaagt er wonderwel in zo'n zware problematiek…Lees verder