Boek
Nederlands

De liefste mama

Brigitte Weninger (auteur), Eve Tharlet (illustrator), Merel De Vink (vertaler)
Paultje en zijn broertjes en zusjes willen op Liefste-Mamadag mama’s allerliefste wens vervullen: ze geven haar vijf brave konijnenkinderen. Ze gaan aan de slag met het boek ‘Goed opgevoede konijnen’. Prentenboek met zachtgekleurde aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Moederdag, Etiquette
Titel
De liefste mama
Auteur
Brigitte Weninger
Illustrator
Eve Tharlet
Vertaler
Merel De Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Liebste Mama
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789051163100 (hardback)

Besprekingen

In de prentenboekenserie over konijn Paultje van de tandem Brigitte Weninger en Eve Tharlet verschenen eerder al een aantal boeken. Het eerste deel van de serie verscheen in 1996. Het zijn stuk voor stuk vrolijke prentenboeken, met een klassieke uitstraling, waarin de belevenissen van een kleuterkonijn eenvoudig en levendig worden beschreven. Na een lange stilte verscheen in het voorjaar van 2014 een nieuw prentenboek over Paultje.
Het konijnenjong Paultje is onstuimig en vergeet nogal eens de goede manieren die hij van zijn moeder leerde. Hij komt te laat voor het eten en vertelt graag aan tafel over zijn onsmakelijke jongensstreken. Moeder konijn heeft er genoeg van, kunnen haar kinderen zich dan nooit behoorlijk gedragen? Om het goed te maken vraagt Paultje aan zijn moeder wanneer het precies Liefste-Mamadag is. Na de maaltijd krijgt Paultje een ingeving. Als hij nu eens, samen met zijn broertjes en zusjes, ging proberen om zich voor Liefste-Mamadag als een voorbeeldig kind te…Lees verder
Een aantal gezinsleden van de familie Konijn heeft niet zulke goede manieren. Vooral Paultje vergeet nog weleens zich goed te gedragen. Als de Liefste-Mamadag eraan komt, gaan de konijnenkinderen een leuke verrassing bedenken. Wat is er leuker dan je eindelijk eens heel goed te gaan gedragen? Met behulp van het boek Goed Opgevoede Konijnen laten de konijntjes hun mama verbaasd staan. De schattige tekeningen in dit prentenboek zijn in zachte kleuren en aquarel weergegeven. Meestal beslaan ze één of twee pagina´s. De bijbehorende tekst komt langzaam op gang maar werkt naar een mooie climax toe. Jammer dat in dit vertaalde boek de term Liefste-Mamadag niet gewoon door Moederdag is vervangen. En wat wordt er bedoeld met: een bullebak uit je neus halen? Op die twee minpunten na, is dit boek beslist aan te bevelen. Dat komt vooral door de geweldige illustraties. Kinderen vanaf ca. 4 jaar zullen hier veel plezier aan beleven.

Paultje. De liefste mama

Mama Konijn is erg teleurgesteld omdat haar kinderen zo ondeugend zijn en allesbehalve nette tafelmanieren hebben. Het is weldra Liefste-Mamadag en dat brengt Paultje op een idee. Samen met zijn broers en zusjes wil hij zijn mama geven wat ze het allerliefste wil: vijf brave, goed opgevoede konijnenkinderen! Maar hiervoor moet uiteraard flink geoefend worden. Daarom toveren ze hun geheime verstopplek om in een heuse konijnen-opvoed-school. Dan besluiten de kleine konijntjes om hun mama op Liefste-Mamadag uit te nodigen op een etentje, en dat doen ze helemaal volgens de etiquette ...
De aquareltekeningen in dit prentenboek benadrukken de vertederende toon van het verhaal. Door de vele dialogen is het heel geschikt om voor te lezen.

Suggesties