Makkelijk lezen
Nederlands

Weet jij alles over popmuziek?

Bies Van Ede (auteur), Eric J. Coolen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wat is popmuziek? Vanaf de productie, geschiedenis tot een popster worden. Met voorlees-cd en veel kleurenillustraties. Informatie in korte zinnen en makkelijke woorden. AVI-M5. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Popmuziek
Leesniveau
AVI M5, AVI 5
Titel
Weet jij alles over popmuziek?
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Eric J. Coolen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2010
31 p. : ill. + cd
ISBN
9789048706341 (hardback)

Besprekingen

Deze aantrekkelijk ogende uitgave is een informatief boek met een spiraal binnen de band. Ze maakt deel uit van de serie 'Zoeklicht informatief'*. De reeks is speciaal geschreven voor bovenbouwleerlingen die moeite hebben met lezen en deze activiteit vaak niet leuk vinden. De vereiste leesvaardigheid voor dit deel is AVI-M5. Het boek verduidelijkt op een heldere manier diverse aspecten van popmuziek, de productie ervan, de historie, de wijze waarop er van dit genre genoten wordt en hoe je een popster kunt worden. Het schreefloze lettertype van de eenvoudige tekst vergemakkelijkt het begrijpen en richt zich op dyslectici. De vele gestileerde computergeanimeerde illustraties en de kleurenfoto’s passen qua stijl bij de bedoelingen van dit type boek. Twee foliespreads zorgen voor vier verrassende kijkeffecten. De complete tekst is te horen op een bijgeleverde voorlees-cd. Achter in het boek vindt de lezer tips voor het houden van een spreekbeurt over het onderwerp. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Weet jij alles over popmuziek?

Zwijsen komt weer op de proppen met een nieuwe reeks: Zwijsen Informatief. Deze reeks richt zich specifiek tot jongeren uit de derde graad van de lagere school, die moeite hebben met lezen en vaak daardoor lezen ook niet leuk vinden. Zwijsen maakt zich sterk dat ze met deze uitgave het lezen weer leuk maken. Hiervoor hanteren ze eenvoudig taalgebruik, een speciaal lettertype voor dyslectische kinderen, korte hoofdstukken, veel illustraties en een voorlees-cd. De volledige tekst uit het boek kan je op de cd beluisteren. De Nederlandse lezer heeft een duidelijke en aangename stem, maar voor Vlaamse kinderen zal de uitspraak niet altijd even herkenbaar zijn.
Het boek is zeer aantrekkelijk en verzorgd uitgegeven. Alles is gebonden in een spiraalband. De cd zit apart in een plastic hoesje, dat ook mee ingebonden is. Vooraan krijg je een duidelijke vermelding van de vereiste leesvaardigheid, met AVI- en CLIB-aanduiding en het thema dat in het boek aan bod komt.
Dit klinkt allema…Lees verder

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (geboren als Willem Johannes Franciscus van Ede, Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede…Lees verder op Wikipedia