Boek
Nederlands

De zanger zonder stem

Bies Van Ede (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tom (ik-figuur) piekert zich suf waarom er steeds minder geluid is. Zijn er geluidsdieven? Tom wil dat probleem oplossen en ook een plan bedenken voor de actie op school voor Unicef. AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Zingen
Leesniveau
AVI 7
Titel
De zanger zonder stem / Bies van Ede ; met tek. van Els van Egeraat
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
71 p. : ill.
ISBN
90-276-6310-6

Besprekingen

De serie 'Bikkels' wil bepaalde leesvaardigheden inoefenen vanaf AVI-niveau 3. Enerzijds wordt nieuwe woordenschat aangebracht, wat extra in de verf wordt gezet door elk boek op het voorste schutblad te laten beginnen met een illustratie waarop enkele woorden afgedrukt worden die aansluiten bij het thema. Anderzijds komt telkens een bepaalde leesmoeilijkheid aan bod (en die wordt aangegeven vooraan in het boek, onder de Leeslat van de KPC Groep), zoals "moderne woorden" of "woorden met meerdere open lettergrepen". De reeks werd in 2005 opgestart, met twee pakketten van telkens acht boeken voor resp. AVI-niveau's 3/4 en 5/6. De nieuwe reeks schuift opnieuw op, naar AVI-niveaus 7/8.

De acht boeken in elk pakket staan in verband met elkaar. Voor de nieuwe reeks is dat de basisschool De Regenboog, die actie voert voor Unicef (achteraan in het boek komt dan ook een advertentie voor Kids United, de kinderclub van Unicef, en een deel van de opbrengst van deze serie wordt aan Unicef ge…Lees verder
Tom moet een plan bedenken voor een hulpactie op school ten bate van Afrikaanse kinderen. Tom vraagt de zanger met de accordeon of hij wil optreden, maar die heeft geen stem. Het lijkt eigenlijk wel of alle geluiden verdwijnen! Dromer Tom piekert zich suf wie het geluid steelt en hoe hij dat probleem kan oplossen, zonder te beseffen dat het zijn eigen probleem is. Ik-verhaal verteld door Tom, met veel interne monologen en een laconiek soort humor ('de wereld redden is eenzaam werk'). Deeltje uit de serie 'Bikkels'* waarin per boek een specifieke leesmoeilijkheid wordt behandeld: in dit boek is er extra aandacht voor woorden met -ou, uitgesproken als -oe. Natuurlijk geschreven in gewone spreektaal, AVI-M6. De betrokkenheid bij andere kinderen wordt gestimuleerd met een wervingscampagne voor Kids United (Unicef). Zie ook www.kidsunited.nl. De tien paginagrote waterverftekeningen, waarop de personages afsteken tegen de achtergrond, passen goed bij de sfeer. Op de schutbladen staan figure…Lees verder

De zanger zonder stem

Tom vindt dat er iets niet deugt. Alles wat geluid maakt, klinkt steeds zachter en zachter. Tom wil niets tegen zijn mama zeggen want ze gelooft hem toch niet. Meester Johan, die praat ook al zo zacht. De andere kinderen in de klas merken er niets van. Het is net of iemand al het geluid steelt. Maar waarom? Waar bewaren ze het? Tom merkt dat er een rare antenne op een flat in de buurt staat. Zou men daar het geluid opslaan? Tom gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de zanger op het pleintje zelfs zijn stem kwijt is. Een jeugdboek waarin de fantasie van Tom een belangrijke rol speelt. Zijn fantasie gaat zelfs met hem op de loop. Of: hoe je van een speldenkop een olifant kan maken wanneer je overreageert. Maar het verhaal is grappig en goed geschreven met leuke illustraties.

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (geboren als Willem Johannes Franciscus van Ede, Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede…Lees verder op Wikipedia

Suggesties