Boek
Nederlands

Sus Octopus

Bavo Dhooge (auteur), Ann De Bode (illustrator)
+1
Sus Octopus
×
Sus Octopus Sus Octopus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sus is een superactieve jongen. Daar hebben zijn huis- en klasgenoten last van tot hij een ontmoeting heeft met een octopus. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Sus Octopus / Bavo Dhooge ; met tek. van Ann De Bode
Auteur
Bavo Dhooge
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
140 p. : ill.
ISBN
90-5838-333-4

Besprekingen

Sus is een wiebelkind: hij kan zich niet concentreren op lezen of huiswerk, hij zit geen moment stil, hij is lawaaierig en wil alleen luide muziek, voor dag en dauw maakt hij het huis al onveilig. Allemaal niet zo prettig voor zijn broertje Bas, een echte slaapkop, en voor zijn ouders. Toen hij met zijn klas het grote stadsaquarium bezocht, gingen de kinderen hem Sus Octopus noemen, omdat hij "allerlei dingen tegelijk wil doen en dan zijn acht armen echt wel nuttig". Om wat rustiger te worden neemt hij op zekere avond extra veel kalmeringspillen. Het gevolg blijft niet uit: hij krijgt vangarmen en verandert stilaan in een octopus. Tot hij wakker wordt in de kliniek en ontdekt dat de vreemde metamorfose slechts een lange nachtmerrie was door de overdosis pillen. Zonder uit te weiden over de ziekte (de woorden ADHD, hyperkinetisch, wiebelkind e.t.q. komen niet voor in het boek) toont het verhaal duidelijk hoe moeilijk zo'n al te beweeglijk kind het kan hebben en hoe zwaar het kan wegen …Lees verder
Volgens zijn vader gedraagt Sus zich als een op hol geslagen robot. Altijd druk, weinig slapen en wel anderen van het werk houden. Een ADHD-kind dus, maar die afkorting komt in het hele boek niet voor. Als Sus met zijn klas een aquarium bezoekt, raakt hij zo onder de indruk van een octopus dat hij er zichzelf mee identificeert. 's Avonds neemt hij acht rustgevende pilletjes in plaats van een pilletje zoals door de dokter voorgeschreven. Dan groeien er, in een akelige droom, acht slangen uit zijn lijf die zich vastklampen aan zijn bed. Het verhaal komt traag op gang, maar wordt in de loop van het boek spannender. Sus wordt goed neergezet door zijn gedachten en gesprekken die alle kanten op gaan. De open bladspiegel heeft een groot, stevig lettertype met hier en daar grappige zwart-witillustraties in gemengde technieken. De omslagillustratie trekt de aandacht, maar is enigszins misleidend. Vanaf ca. 8 jaar.

Sus Octopus

Sus kan niet stilzitten, hij moet altijd bezig zijn, liefst van al met verschillende dingen tegelijkertijd. ‘s Morgens wordt hij heel vroeg wakker, hij kan het niet helpen, hij moet gewoon zijn bed uit. Dit is niet altijd naar de zin van zijn broer met wie hij zijn kamer deelt en die heel graag slaapt. En ook bij zijn ouders kan Sus niet altijd op begrip rekenen. Zelfs op school kan Sus moeilijk stilzitten. De juf heeft hem zelfs al eens vastgebonden op zijn stoel… Op een dag bezoekt de klas het grote, ondergrondse aquarium in de stad. Iedereen is diep onder de indruk van de octopus en een klasgenootje merkt op dat het dier een beetje op Sus lijkt: die doet ook altijd alsof hij acht armen heeft. De anderen proesten het uit en eigenlijk kan Sus hen alleen maar gelijk geven. Hij wil altijd zoveel dingen tegelijk doen, dat hij best acht armen zou kunnen gebruiken. Sus moet elke avond twee pilletjes nemen om rustig te worden, eentje ’s morgens en eentje ’s avonds. Die avond besluit Sus…Lees verder

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, autobiografische romans, memoires, dagboeken, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prij…Lees verder op Wikipedia