Boek
Nederlands

Spin en Muis

Bart Demyttenaere (auteur), Valérie D'Heur (illustrator)
+1
Spin en Muis
×
Spin en Muis Spin en Muis
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Muis en Spin zijn in veel dingen elkaars tegenpolen, maar voelen zoveel voor elkaar dat ze hun verschillen overwinnen. Prentenboek met tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Spin en Muis
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Valérie D'Heur
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789044807073

Besprekingen

Prentenboek over een vriendschap tussen Muis en Spin; de volwassene ziet een liefdesverhaal. Tijdens de kennismakingsperiode ontdekken ze grote verschillen bij elkaar. Maar desondanks wordt hun vriendschap steeds hechter. Als ze aan de wederzijdse familie worden voorgesteld, is die niet erg enthousiast. De vergelijking met de mens gaat maar ten dele op, omdat het daar immers gaat om dezelfde soort. Maar de bedoeling is duidelijk en die wordt innemend in beeld en tekst uitgedrukt. Dit thema is al eerder in een prentenboek gebruikt door Annemarie van Haeringen in 'Beer is op Vlinder'*, echter totaal anders wat sfeer, uitvoering en conclusie betreft. Het boek over Spin en Muis is traditioneler van opzet. De boodschap is expliciet: meer begrip kweken voor het verschil in culturen. De illustraties in een korrelige potloodlijn (in blauw, groen, oker en rode accenten) zijn overzichtelijk met kleine details. Helaas zijn muizen en spinnen allemaal hetzelfde getekend zonder noemenswaardig versc…Lees verder

Spin en Muis

Muis wacht op Spin. Heel geduldig. Heel stiekem. Dat doet ze al weken. Elke dag. 'Eindelijk' fluistert ze. 'Daar is hij.' 'Hij kijkt naar mij !' Muis bloost. Ze voelt haar hartje sneller slaan. Tussen Spin en Muis zijn zoveel verschillen en toch zijn ze veliefd op elkaar. Spin is zwart en Muis is wit. Dat is nog niks vergeleken met al de rest. Op een avond vertelt Muis dat ze een vriendje heeft. Ook Spin vertelt thuis dat hij een vriendinnetje heeft. Dat leidt in beide gezinnen tot vele vragen en grappige toestanden. Na veel heen en weer gepraat over eetgewoontes en slaapgewoontes, gaan ze 'samenwonen'. Spin weeft voor Muis een hangmat ... Een lief verhaal gespijsd met wat humor. De eerste reacties van de familieleden zijn wel grappig. Verliefdheid overwint alle verschillen, is de boodschap. De prenten zijn niet erg vernieuwend, soms nogal statisch.


Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia