Boek
Nederlands
Gijs en Lise zijn broer en zus; ze beleven knotsgekke avonturen op school. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Klasse ! / Bart Demyttenaere en Wouter Kersbergen
Auteur
Bart Demyttenaere Wouter Kersbergen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2000
86 p. : ill.
ISBN
90-02-20949-5

Besprekingen

Lisa en Gijs, zus en broer, derde en vijfde klas. De titel geeft het al aan, Klasse!, verhalen over school. Maar je kunt er ook een andere uitleg aan geven: Goed gedaan! De lezer heeft de kans. Twintig afgeronde verhaaltjes geven telkens een gebeurtenis uit het schoolleven weer, van de eerste dag van het nieuwe schooljaar tot aan de klasfoto. 'Knotsgekke verhalen' beloven de auteurs ons in de inleiding. Nou, dat valt nogal mee. Inderdaad, de verhalen zijn ongetwijfeld grappig bedoeld maar dat is in de uitwerking niet altijd te merken. Vaak gaan ze als een nachtkaars uit en zit je als lezer te wachten op een clou die maar niet komt of in de lucht blijft hangen. En wat te denken van een leraar die zijn leerling Gijs een glaasje jenever aanbiedt (Kerstmarkt), of een feest in de klas voor vaders en kinderen met voor de papa's veel bier en sigaren en met een aangeschoten directeur (Vaderdag).
De karikaturale portrettering van de onderwijsinspecteur en zijn vrouw (mosselfeest) is…Lees verder
Volgens de beide auteurs zijn dit "knotsgekke" verhalen over zus en broer Lise en Gijs en hun belevenissen, dit keer op school. De schooladministratie verknallen, een contactadvertentie voor de juf zetten, de auto van de meester inpakken in toiletpapier, het hangt erg af van je gevoel voor bepaalde humor of je dit leuk vindt of superflauw. Zesentwintig hoofdstukken van steeds krap drie bladzijden, stemmig en veelvuldig geïllustreerd met zwart-wittekeningetjes. In elk verhaaltje gebeurt wel iets geks; het eindigt steeds met een pijnlijke of maffe situatie. De kinderen zijn hartverwarmend en bedoelen het niet echt kwaad, de volwassenen zijn nogal onnozel en het geheel is nogal onwaarschijnlijk. De schoolsituatie is soms typisch Vlaams, met name het mosselfeest! In dit derde deel na "Gijs en Lise" en "Gijs en Lise: vakantie"* is de illustrator een geheel andere weg ingeslagen, de kinderen hebben ronde poppenhoofden gekregen. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties