Boek
Nederlands

Een papa voor Dino

Bart Demyttenaere (auteur), Leo Timmers (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Dino en zijn vriendinnetje Luna gaan op zoek naar een sterke, lieve en grappige papa voor Dino. Vierkant prentenboek met lieve, gekleurde illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dinosaurussen, Ouders
Titel
Een papa voor Dino / Bart Demyttenaere ; ill. Leo Timmers
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Leo Timmers
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-223-1911-3

Besprekingen

'Ik wil ook een papa', zeurt Dino. 'Mogen wij een papa gaan zoeken?' Mama kijkt even op. 'Natuurlijk', glimlacht ze. 'Als jullie maar voor etenstijd terug zijn.'" Zo vertrekken Dino en Luna op zoek naar een papa voor Dino. Het vrolijke duo ontmoet een sterke papa, een grappige papa en een lieve papa, ze zijn echter allen reeds bezet. Na nog twee andere kandidaten af te keuren, vallen Dino en Luna uitgeput in slaap. Een vrolijke stem doet hen wakker schrikken, een bezorgde dino en zijn jong staan bij hen. Toeval of niet, zij blijken op zoek te zijn naar een mama. Zou mama van een dergelijke verrassing houden?

Bij elke kandidaat papa die Dino en Luna ontmoeten komt er een karaktertrek aan bod. Zo beslist Dino welke karaktertrekken zijn papa moet hebben. Hoewel Dino het voorrecht krijgt om zelf een papa te gaan zoeken, is het uiteindelijk toch de papa die hem opmerkt en uitkiest. De ontmoeting tussen de nieuwe papa en mama verloopt heel vlot, ze kunnen het onmiddellijk met elkaar …Lees verder
Luna weet niet wat een papa is, Dino wel, maar hij heeft er geen. Hij vraagt zijn moeder of hij en Luna een papa mogen gaan zoeken. Na enig onderzoek besluiten ze dat een papa sterk, lief en grappig moet zijn. Na enige mislukkingen komen ze een geschikte kandidaat met baby tegen; mamma vindt hem ook sterk, lief en grappig. Omdat Luna een gele dino met een andere uiterlijk is dan de groene Dino, lijken ze bevriend en geen familie van elkaar. De vierkante, harde kaft vertoont een vrolijke acrylillustratie in sterke kleuren die aandoet alsof het een foto van plastic speelgoedfiguurtjes is. Binnenin staat op de linkerpagina telkens een soortgelijke paginagrote illustratie. De rechterpagina is wit en voorzien van een tekstblok van circa 10-12 regels in een zeer geschikte woordkeus. Vanaf ca. 3 jaar. Dit is het derde deel over Dino, naast 'Net op tijd'* en 'Dino en het ei'**.

Een papa voor dino

Dino heeft wel een mama maar geen papa. Samen met Luna gaat hij op zoek naar een echte papa. Die moet vooral sterk, grappig en lief zijn! De kandidaten die ze op hun tocht ontmoeten zijn allemaal bezet of hebben andere bedoelingen. Vermoeid vallen ze in slaap. Ze worden gewekt door een grote sterke dino die op zoek is naar een mama voor zijn kleine dino. Het klikt meteen tussen de grote dino en Dino's mama! Een mak en voorspelbaar verhaal, dat al van in het begin een hiaat vertoont. Luna, die geen zusje blijkt te zijn van Dino, weet ook niet wat een papa is. De schrijver geeft aan dat alle kleine dino’s een papa hebben, maar blijkbaar is het alleen belangrijk om voor Dino een vader te zoeken… Zijn moeder kan zich ondanks het feit dat een twee-ouder gezin de norm blijkt te zijn, ook al helemaal niet meer herinneren waar de mogelijke vader gebleven is! Weggegaan of gewoon ergens vergeten verzucht ze! Een zware onderschatting van het intellect van de jongste lezertjes, en dan druk ik me …Lees verder

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia