Boek
Nederlands

Superdetective Blomkwist

Astrid Lindgren (auteur), Harmen van Straaten (illustrator), Bernadette Custers (vertaler)
De dertienjarige Kalle houdt de misdaad goed in het oog, en hoewel zijn omgeving dat niet serieus neemt, lost hij toch een echte juwelendiefstal op. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Superdetective Blomkwist
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Vertaler
Bernadette Custers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Masterdetectiven Blomkvist
Editie
Vierde, geheel herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2016
149 p.
ISBN
9789021675602 (hardback)

Besprekingen

De 13-jarige amateurdetective Kalle 'superdetective' Blomkwist vormt samen met vriend Anders en vriendin Eva-Lotta de Bende van de Witte Roos. Kalle vindt dat er te weinig spannende dingen gebeuren in zijn dorp. Hij fantaseert over spectaculaire misdaden die hij als detective kan oplossen. Wanneer onverwachts een ver familielid van Eva-Lotte op bezoek komt, vertrouwt Kalle de man niet. Door zijn omgeving met een knipoog bekeken, lost Kalle ondertussen toch maar een echte juwelendiefstal op. Geestig en spannend verhaal met veel actie en rake typeringen en soms wat ironie over alles wetende boekendetectives. Dit boek behoort tot het eerste werk van de schrijfster. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia

Suggesties