Boek
Nederlands

De tweede zonde

Åsa Larsson (auteur), Erica Weeda (vertaler)
Rebecka Martinsson is officier van justitie. In haar onderzoek naar de moord op Sol-Britt komen steeds meer bizarre overlijdens aan de oppervlakte. Gaandeweg wordt duidelijk dat het leven van Sol-Britts kleinzoon Marcus in gevaar is.
Titel
De tweede zonde
Auteur
Åsa Larsson 1966-
Vertaler
Erica Weeda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Till offer åt Molok
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2013
317 p.
ISBN
9789041422446 (paperback)

Besprekingen

Dat Åsa Larsson haar familienaam deelt met de intussen overleden auteur van de populairste Scandinavische thrillerreeks van de laatste jaren — de ‘Millennium’-trilogie van Stieg Larsson — is niet meer dan toevallig. Hoe dan ook hoeft de bij ons veel minder bekende Åsa Larsson niet bang te zijn voor een vergelijking tussen haar werk en dat van haar roemruchtige naamgenoot. Net als hij weet ze op een meesterlijke manier spanning op te bouwen, al ademen haar boeken toch een heel eigen sfeer uit. Zowel haar bekende hoofdpersonages als de nieuwe personages die dit verhaal kleuren, hebben meer dan genoeg dimensie om de lezer niet alleen in hun denkwereld, maar ook in hun gevoelswereld mee te slepen.
De tweede zonde begint met het onderzoek naar de gruwelijke moord op Sol-Britt Uusitalo, een vrouw die door heel wat dorpsbewoners geminacht werd omdat ze er een naar hun mening losbandige levensstijl op nahield. Na de dood van Sol-Britt blijft haar kleinzoon Marcus alleen achter: zijn…Lees verder
Officier van justitie Rebecka Martinsson gaat in het Noord-Zweedse Kiruna met de bevriende politieman Krister en een buurman kijken, als de laatste een melding krijgt dat een oudere vrouw uit de buurt, niet op haar werk is verschenen. Ze vinden Sol-Britt vermoord in bed, terwijl haar kleinzoon (7), voor wie ze na de dood van haar zoon zorgt, is gevlucht. In eerste instantie leidt Rebecka het onderzoek en ontdekt dan dat in Sol-Britts familie veel vreemde sterfgevallen plaatsvonden. Als ze tegen haar zin door de hoofdofficier van het onderzoek wordt gehaald omdat ze in de buurt van de vrouw woonde, is ze erg boos en gaat op eigen houtje verder met onderzoek. Deze vijfde roman van de Zweedse misdaadauteur (1966) werd in 2012 uitgeroepen tot beste Zweedse thriller van 2012. Het boek is dan ook heel erg spannend, heeft een uitstekende plot met veel nieuwe verwikkelingen, waarin heden en verleden erg goed zijn verweven, heeft veel aandacht voor het leven van de hoofdpersonen en eindigt ver…Lees verder

Over Åsa Larsson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Åsa Elena Larsson (Uppsala, 28 juni 1966) is een Zweeds schrijfster bekend om haar detectiveromans met juriste Rebecka Martinsson als hoofdpersoon.

Biografie

Åsa Larsson verhuisde op haar vierde met het gezin naar Kiruna, waar ze opgroeide. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Uppsala en heeft als fiscaal jurist gewerkt. In 2003 debuteerde ze met Zonnestorm (Solstorm), de eerste misdaadroman met Rebecka Martinsson in de hoofdrol. Het boek werd een bestseller. Ze won de Martin Beck Award voor het beste Zweedse debuut. Met haar tweede boek Midzomernacht (Det blod som spillts) won ze de Martin Beck Award voor de beste Zweedse misdaadroman.

Publicaties (Nederlandse vertalingen)