Boek
Nederlands
Neel de kip is bang voor van alles; Vleer de vleermuis helpt haar. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bang zijn
Extra onderwerp
angst, bang zijn, Vleermuizen
Leesniveau
AVI 3
Titel
Bang / Arend van Dam ; met ill. van Danielle Schothorst
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
Daniëlle Schothorst
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2001
32 p. : ill.
ISBN
90-269-9497-4

Besprekingen

Zoals de titel doet vermoeden is het thema van het boek bang zijn. Neel is een bange kip. Ze is bang voor het donker, bang voor enge films, bang voor water. Twee lieve kwallen helpen haar om te leren zwemmen, en dan is Neel niet meer bang voor kwallen. Een vriendelijke vleermuis maakt Neel duidelijk dat ze geen vampier is, en helpt Neel over haar angst voor het donker heen.

Dit boekje voor beginnende lezers (AVI-niveau 3) valt vooral op door zijn prettige illustraties. Er wordt op een vrolijke wijze gespeeld met papier en kleuren, uitgeknipte en uitgescheurde figuren enz. Er werd gebruikgemaakt van pastelkrijt op sterk gekorreld, gekleurd papier. Soms krijgen we een volledig gekleurde pagina, soms werden alleen enkele figuurtjes uitgeknipt en op de witte tekstpagina geplakt. Het melkachtige wit van de (waarschijnlijk) gouache waarmee de illustrator vele scènes gedeeltelijk bedekt, zorgt voor een prettige, gezellige sfeer.
[Karin Van Camp]
Neel, een kip, is bang voor de dieren die ze ontmoet, zoals een vleermuis en een wolf. Ook is ze doodsbang voor een nachtmerrie, een vampier en de echo. Vleer, de vleermuis, helpt haar uiteindelijk om haar angsten te overwinnen en vertelt daarbij over de werking van de echo en zijn manier van zien. In een vijftal korte hoofdstukje wordt een aantal nogal verwarde verhaaltjes over bovengenoemde dieren verteld voor beginnende lezertjes. De tekst bestaat uit korte zinnetjes (geen samengestelde zinnen) in een duidelijk lettertype en met een rustige bladspiegel. De illustraties zijn kleurig en vrolijk; de kaft oogt uitnodigend. Achterin bevindt zich een weinig informatieve tekst over de schrijver en de illustratrice. Vanaf ca. 7 jaar.

Suggesties