Makkelijk lezen
Nederlands

Aruba, eiland voor vrienden

Arend Van Dam (auteur), Joyce Van Oorschot (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sal gaat, voor de begrafenis van zijn opa, naar Aruba. Hij ontmoet er niet alleen zijn vader, maar ook het zwarte meisje Sal. Verhaal in eenvoudige zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 6, AVI M7
Titel
Aruba, eiland voor vrienden / Arend Van Dam ; tek. van Joyce Van Oorschot
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
Joyce Van Oorschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
47 p. : ill.
ISBN
90-276-8915-6

Besprekingen

Sal woont met zijn moeder in Nederland. Zijn vader verblijft op Aruba. Naar aanleiding van het overlijden van zijn opa vliegt Sal helemaal alleen naar het verre eiland. Hij ontmoet er een meisje, Isa. Samen met haar leert hij het eiland kennen. Hij verneemt ook hoe het komt dat er zoveel mensen van verschillende herkomst op het eiland leven. Isa leert Sal paardrijden. Dankzij haar vriendschap voelt Sal zich vlug thuis. Op het einde van zijn verblijf, belooft hij aan Isa dat ze vrienden zullen blijven. "Ook al wonen we op heel verschillende plekken".

Via het interculturele verhaal krijgt de lezer een beeld van het leven op Aruba. Bij elk hoofdstuk hoort minstens één paginagrote tekening. Deze prenten van Joyce van Oorschot geven de essentie van de inhoud van dat hoofdstuk weer. Het boek heeft de aanduiding D op de leeservaringsschaal en AVI 6. [Anita Wuestenberg]
De 10-jarige Sal gaat, vanwege de begrafenis van zijn opa, naar zijn vader op Aruba. Zijn opa heeft hij nog nooit gezien, terwijl hij zijn vader amper kent. Op het eiland sluit hij vriendschap met het creoolse meisje Isa en met zijn vader. Tijdens deze dagen realiseert hij zich steeds meer dat échte vriendschap zich ontwikkelt over grenzen heen en tussen bevolkingsgroepen onderling. Hij leert in korte tijd veel van de cultuur van het eiland en van zijn bewoners. Hij vliegt terug naar zijn moeder en weet dat hij zijn nieuwe vrienden niet zal vergeten. Vlot geschreven verhaal met veel dialoog en een korte zinsbouw. De gevoelens van met name Sal worden goed beschreven. Het boek heeft een stevige, kleurige omslag (toont Sal en Isa) en bevat verder zwart-witillustraties. Dit boek kan wellicht een rol spelen bij interculturele projecten. Het thema slavernij wordt kort aangestipt. Aantrekkelijk boek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Suggesties