Boek
Nederlands

Het toverstokje

Annie M.G. Schmidt (auteur), Jan Jutte (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Hansje Pansje Pingeling tovert alle grote mensen om in dieren. Nu kan hij net zo lang buiten spelen als hij wil. Oblong prentenboek met dynamische illustraties in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Magie
Extra onderwerp
fantaseren, toveren
Titel
Het toverstokje
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Querido, 2009
[23] p. : ill.
Aantekening
Het toverstokje is eerder verschenen in Ziezo, de bundel met alle kinderversjes van Annie M.G. Schmidt
ISBN
9789045107684 (hardback)

Besprekingen

Hansje Pansje Pingeling tovert zijn ouders om tot mezen met een toverstokje dat hij vindt. Daarna trekt hij naar school en door de hele stad. Kinderen laat hij met rust, maar de volwassenen zijn weldra bijna allemaal veranderd in een dier; de meester werd evenwel een mokkataart. De kinderen amuseren zich rot, maar stilaan verlangen ze terug naar hun vaders en moeders. Dit kleine prentenboekje in oblongformaat werd gepubliceerd als actieboek voor de Annie M.G. Schmidt-week. Dit lange gedicht verscheen eerder in de verzamelbundel 'Ziezo'. De ritmische tekst op rijm is in een aantal tekstblokken over de pagina's verdeeld. De illustraties staan in een vrije schikking rond de tekstblokken. In zijn typische stijl, tekent de illustrator Hansje als een guitig jongetje met pet en wijde broek. Er valt heel wat te ontdekken op de prenten: herkenbare details, dynamisch getypeerde kinderen en grappige dieren met menselijke trekjes. Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar brengt dit leuke prentenboekje een …Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties