Boek
Nederlands

Het kleine sterven

Annemie Struyf (auteur), Lut Celie (auteur)
Documentair verhaal over jonge kinderen en de dood op basis van ervaringen van de auteurs met kinderen met kanker, waarin de nadruk ligt op de ziekte- en doodsbeleving van het kind en de consequenties voor de naaste omgeving.
Titel
Het kleine sterven
Auteur
Annemie Struyf Lut Celie
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 1996
360 p.
ISBN
90-5617-100-3

Besprekingen

Dit documentaire verhaal gaat over het kind en de dood. Het boek is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Binnen een duidelijke verhaalstructuur wordt een aantal thema's rondom het doodzieke en stervende kind belicht, zoals de specifieke ziekte- en doodsbeleving van een kind, de gevolgen voor de moeder-kindrelatie (identificatie, vasthouden en uiteindelijk moeten loslaten) en de andere gezinsleden en naaste omgeving. Het zieke kind dat controle verliest over zijn leven en zijn territorium gaat afbakenen, verandert vaak van karakter. Het verwerken van de ziekte en dood en de verstoring van het evenwicht binnen het gezin leiden tot gevoelens van diepe eenzaamheid, verdriet en onbegrip bij alle gezinsleden. Het is een vlot leesbaar en aangrijpend boek zonder uitvoerige theoretische beschouwingen waarin de auteurs verslag doen van hun jarenlange praktische ervaring met kinderen met kanker.

Over Annemie Struyf

Annemie Struyf (Schoten, 4 februari 1961) is een Belgische journaliste, schrijfster, programmamaakster en moeder van vijf kinderen. Ze is voornamelijk bekend als de ene helft van Meisjes van 40 uit De laatste show en van tv-reeksen zoals In Godsnaam en Het Hoge Noorden. Struyf is ook schrijfster van boeken over wereldproblemen. Lieve Blancquaert is haar vriendin en compagnon die de foto's maakt.

Biografie

Struyf studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en werkte daar ook een tijd als pedagogisch onderzoeker. Op haar 35e stapte ze in de journalistiek. Eerst werkte ze voor Humo en Knack Weekend, sinds 2005 voor televisie (Woenstijnvis en VRT).

Sinds 2006 is Annemie Struyf, samen met Lieve Blancquaert, voorzitter van Hope for Girls. Sinds 2014 steunt Hope for Girls een vluchthuis voor meisjes die aan de praktijken van genitale verminking willen ontsnappen. Dit vlu…Lees verder op Wikipedia