Makkelijk lezen
Nederlands

Zeilen in de nacht

Anke Kranendonk (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
Vier kinderen willen 's nachts gaan zeilen; hun ouders zijn bezorgd. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Zeilen
Leesniveau
AVI 5
Titel
Zeilen in de nacht
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
48 p. : ill.
ISBN
9789027645579 (hardback)

Besprekingen

Na veel gezeur krijgt Joy van haar moeder toestemming om met haar vriendjes een nachtelijke -- nou ja, om twaalf uur thuis -- zeiltocht te maken. Onderweg hebben Sal en Kelly meer aandacht voor elkaar dan voor het zeilen. Romano en Joy worden er door afgeleid en de boot loopt vast. Vruchteloze pogingen om los te komen, kleine ruzies, een mobieltje dat het niet doet en de tijd die voortschrijdt. Inmiddels zijn de ouders ongerust geworden en hulptroepen varen uit. De boot met de kinderen wordt gevonden en op sleeptouw genomen. Tussen Joy en Romano is inmiddels iets moois ontstaan.

Een gebeurtenis zoals die zich in vakanties in allerlei variaties voordoet en daardoor heel herkenbaar. In weinig woorden maar heel suggestief krijgt de lezer een helder beeld van het vriendenclubje en ook van de uiteenlopende reacties van de ouders. [Herman Kakebeeke]
Vier tieners op vakantie zeuren net zo lang totdat ze van hun ouders 's nachts een uurtje mogen gaan zeilen. De bezorgdheid van de ouders is terecht, de boot raakt in moeilijkheden en pas als de ouders hun kroost op het water gaan zoeken, komt er redding. Deeltje uit de serie Zoeklicht Vakantie, een serie met leestechnisch eenvoudige verhalen die inhoudelijk op niveau zijn. Een spannend, eigentijds tienerverhaal (AVI 5), met soms stoere uitspraken en met beginnende verliefdheden. Ook geeft het verhaal enige informatie: zeilen vergt kennis van navigeren en van de weersomstandigheden. Het verhaal in korte zinnen in een open bladspiegel is bijna uitsluitend in dialoogvorm geschreven. De tekst wordt regelmatig afgewisseld met paginagrote zwart-witillustraties. De bijgeleverde cd (79 min.) bevat een integrale weergave van het boek voorgelezen in meeleestempo door Caroline Zantonique op AVI-niveau 5. Aantrekkelijk dun boekje voor kinderen vanaf ca. 9 jaar die moeite hebben met lezen.

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia