Makkelijk lezen
Nederlands

Voor Rosa, van Sonja

Anke Kranendonk (auteur), Sandra Klaassen (illustrator)
+1
Voor Rosa, van Sonja
×
Voor Rosa, van Sonja Voor Rosa, van Sonja
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Rosa merkt dat haar vriendinnetje in Belgie͏̈ erg veranderd is. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Logeren, Vriendschap
Leesniveau
AVI 5
Titel
Voor Rosa, van Sonja / Anke Kranendonk ; tek. van Sandra Klaassen
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
Sandra Klaassen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
49 p. : ill.
ISBN
90-276-8914-8

Besprekingen

Rosa woont in Nijmegen. Haar vriendinnetje Sonja verhuisde onlangs naar een dorp in België. Rosa is heel enthousiast als ze een uitnodiging krijgt om te gaan logeren. Eerst vindt ze het leuk maar al vlug ontdekt ze dat er in het gezin van Sonja heel andere regels en gewoontes gelden. Ze voelt dat de moeder van Sonja haar een raar kind vindt. Weer thuis mist ze haar vriendinnetje en schrijft haar een brief.

De ervaringen van een kind dat in een niet vertrouwd gezin terechtkomt, worden mooi beschreven. Toch reageren de hoofdpersonages af en toe niet volgens hun leeftijd. Zo denkt Rosa dat er prikkeldraad loopt op de grens tussen Nederland en België en Sonja schrijft dat ze de mensen in België niet goed verstaat omdat ze 'Belgisch' spreken. In andere passages gedragen ze zich als echte pubers: nieuwsgierig naar de wijzigingen die er zich in hun lichaam voordoen en samen fantaseren over jongens.

De auteur heeft kansen laten liggen om via dit verhaal meer informatie te ge…Lees verder
Rosa gaat bij haar naar België verhuisde vriendinnetje logeren en merkt dat deze opeens anders is; ze is verder in haar lichamelijke ontwikkeling en qua interesse in seks en jongens. Met gevoel en soms met humor worden de ambivalente gevoelens van Rosa weergegeven t.a.v. haar vriendin, het weg zijn van huis en het missen van haar plagende broertjes. Zij wordt geconfronteerd met een deftiger milieu, andere gewoontes en de kerk. Opvallend is de koelere houding in het gezin van haar vriendin, vergeleken met de relatie met haar eigen moeder, die haar goed aanvoelt. Uiteindelijk komt Rosa uit voor haar dubbele gevoel en zegt ze dat ze haar vriendin niet meer leuk vindt (weliswaar tijdelijk). Verhaal geschreven in korte zinnen en gemakkelijke woorden en voorzien van veel zwartwitillustraties. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia