Boek
Nederlands

In mijn hoofd : de wonderlijke wereld van het brein

Angelique Van Ombergen (auteur), Louize Perdieus (illustrator)
+1
In mijn hoofd : de wonderlijke wereld van het brein
×
In mijn hoofd : de wonderlijke wereld van het brein In mijn hoofd : de wonderlijke wereld van het brein

In mijn hoofd : de wonderlijke wereld van het brein

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Informatie over de werking van de menselijke hersenen en de hersenaandoeningen die kunnen optreden.
Onderwerp
Hersenen
Titel
In mijn hoofd : de wonderlijke wereld van het brein
Auteur
Angelique Van Ombergen
Illustrator
Louize Perdieus
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2018
135 p. : ill.
ISBN
9789401448970 (hardback)

Besprekingen

Waarom hebben pubers een hoger risico op verslaving? Hoe verwerkt je brein alle informatie? Wat zie je in de hersenen van iemand met dyslexie? En zijn dierenhersenen anders dan die van mensen? Dit boek beslaat een breed terrein. In elf hoofdstukken ('hersenkronkels') lees je uit welke delen je brein bestaat, hoe de boel in je bovenkamer samenwerkt, wat er in de hersenen gebeurt bij zintuiglijke waarnemingen, bij emoties en bij slaap, hoe je geheugen werkt en wat er zoal mis kan gaan, zoals bij epilepsie. Ook toekomstige ontwikkelingen komen aan bod. De auteur (medisch wetenschapper) gaat redelijk diep en gedetailleerd in op de stof. Ze laat bijvoorbeeld zien dat je twee soorten langetermijngeheugen hebt, een bewust en een onbewust. De vertelstijl is helder en vlot. Tussenkopjes en vetgedrukte woorden wijzen de lezer de weg. Geïllustreerd met kleine, soms schematische blauwe pentekeningen (met soms een steunkleur) – zoals de doorsnee van een zenuw – en af en toe een grapje. Mooi boek v…Lees verder

Over Angelique Van Ombergen

Angelique Van Ombergen (1989) is doctor in de medische wetenschappen. Voor een postdoctoraat aan de Universiteit van Antwerpen deed ze onderzoek naar hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis, waarvoor ze de Vlaamse PhD Cup won in 2018. In februari 2019 werd zij door Forbes vermeld in de '30 Under 30' in de categorie ‘wetenschappen en gezondheid’.

Sinds januari 2019 werkt Van Ombergen als Science Coordinator van Human Research van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

Ze schrijft artikels en blogs over wetenschap, hersenonderzoek en ruimtevaart voor onder andere Eos Wetenschap en Knack (opinie). Van Ombergen is auteur en medeauteur van verschillende wetenschappelijke publicaties, waaronder twee kinderboeken vertaald naar het Russisch, Chinees en Koreaans.

Noodnummer 1722

Angelique Van Ombergen ligt mee aan de basis van het ontstaan van het nieuwe noodnummer 1722.

Een oom van haar …Lees verder op Wikipedia