Boek
Nederlands
Een jonge zwarte vrouw uit het zuiden van de Verenigde Staten wordt zich, na een periode van vernederingen zonder verzet, met behulp van andere vrouwen bewust van eigen kracht en van haar recht op een eigen leven.
Onderwerp
Incest, Zwarte vrouwen
Titel
De kleur paars
Auteur
Alice Walker
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The color purple
Uitgever
Haarlem: In de Knipscheer, 1985
307 p.
ISBN
90-6265-122-4

Andere talen:

Besprekingen

Op 14-jarige leeftijd heeft Cecile, een jonge zwarte vrouw in het zuiden van de Verenigde Staten, al twee kinderen van haar stiefvader gekregen en wordt zij door hem gedwongen te trouwen met een weduwnaar met vier kinderen. Behalve haar zuster Nettie, die al snel wordt weggestuurd, luistert niemand naar haar. Daarom schrijft zij brieven aan God om haar hart te luchten. Pas veel later wordt enig geluk haar deel als zij een verhouding met een vrouw begint en zij uiteindelijk haar zus terugvindt. Dit prachtige boek beschrijft uiterst subtiel en met veel humor hoe een vrouw die aanvankelijk door iedereen wordt gebruikt en uitgebuit haar eigen weg vindt en toch mild blijft. De mildheid waarmee alle personen worden geobserveerd en de treffende beschrijvingen van mensen en situaties maken dit boek heel bijzonder. De verfilming door Spielberg met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey had veel succes. Paperbackeditie; kleine druk. Scene uit de film op het omslag.

Verliefd op de minnares van je man

De lockdown biedt een goede gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze week: De kleur paars van Alice Walker uit 1982.

Het huwelijk onder de lockdown lijkt de omgekeerde wet van Tolstoj te volgen: alle ongelukkige gezinnen lijken nu op elkaar. Ik merk het bij het chatten met vriendinnen: onze individuele klachten en spanningen zijn de laatste tijd teruggebracht tot een saaie, chagrijnige lusteloosheid. Elke relatie verdort in dezelfde droogte.

Ook de huwelijken in De kleur paars (1982) moeten het allemaal doen met dezelfde steenachtige bodem. Alice Walkers roman speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw in het Amerikaanse Zuiden, waar segregatie, armoede en onwetendheid iedereen ongelukkig maken, of gemeen, of beide. De ik-figuur, Celie, is eerst een machteloos meisje: als tiener verkracht door een familielid, haar twee kinderen afgenomen, vervolgens uitgehuwelijkt aan een man die haar mishandelt. Uit verzet weigert ze zijn naam te noemen, alsof hij een soort Lord Voldemort is. In de brieven aan God, die als haar dagboek dienen, noemt ze hem 'Mr._____'.

Het sterke van Walkers rom…Lees verder

Over Alice Walker

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Virginia DeBolt

Alice Malsenior Walker (Eatonton (Georgia), 9 februari 1944) is een Amerikaanse auteur en feministe. Ze won de Pulitzer-prijs voor fictie voor het nadien verfilmde boek The Color Purple, en is de moeder van Rebecca Walker, eveneens auteur en feministe.

Vroege levensloop

Walker werd geboren in Eatonton, Georgia, Verenigde Staten. Haar familie heeft afkomst uit Cherokee, Schotland en Ierland. Na de middelbare school ging ze naar het Spelman College in Atlanta en kreeg haar diploma in 1965 van het Sarah Lawrence College in Yonkers. Gedurende haar eerste jaar op de school ging ze naar Oeganda als uitwisselingsstudente.

Relatie moeder - dochter

De relatie met haar dochter Rebecca was van het begin af aan slecht, zo toont de documentaire Beauty in Truth (2013) aan. Alice verwaarloosde haar dochter namelijk ernstig: alles moest wijken voor de politiek en het fem…Lees verder op Wikipedia