Boek
Engels
Een jonge zwarte vrouw uit het Zuiden van de Verenigde Staten wordt zich, na een periode van vernederingen zonder verzet, met hulp van andere vrouwen bewust van eigen kracht en van haar recht op een eigen leven.
Onderwerp
Incest, Zwarte vrouwen
Titel
The color purple
Auteur
Alice Walker
Taal
Engels
Uitgever
New York: Pocket, 1985
294 p.
ISBN
0-671-61702-8 0-671-72779-6

Andere talen:

Besprekingen

Celie, een negerinnetje uit het Zuiden van de Verenigde Staten, schrijft vanaf haar veertiende jaar brieven aan God waarin zij in een kinderlijke onbeholpen taal de meest gruwelijke ervaringen vertelt. Zij heeft twee kinderen van haar vader gehad die haar zijn ontnomen. Haar enige zus Netty is verdwenen nadat Celie was uitgehuwelijkt aan de man die Netty als vrouw wilde hebben. Celie wordt door deze man vernederd en als slavin behandeld maar zij accepteert dat gelaten. Totdat de zangeres Shug Avery in haar leven komt en Celie en de andere vrouwen in de omgeving bewustmaakt van hun eigen kracht en hun recht over hun eigen leven te beschikken. Door de verbasterde taal en de vanzelfsprekendheid waarmee de vernederingen worden beschreven, aanvankelijk zonder emoties of verzet, komen deze des te schrijnender over. De wijze waarop Celie zich langzaam bewust wordt van haar leven als negerin maar vooral ook als vrouw maakt deze roman belangrijk. Winnaar van de Pulitzer Prize en de National Bo…Lees verder

Over Alice Walker

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Virginia DeBolt

Alice Malsenior Walker (Eatonton (Georgia), 9 februari 1944) is een Amerikaanse auteur en feministe. Ze won de Pulitzer-prijs voor fictie voor het nadien verfilmde boek The Color Purple, en is de moeder van Rebecca Walker, eveneens auteur en feministe.

Vroege levensloop

Walker werd geboren in Eatonton, Georgia, Verenigde Staten. Haar familie heeft afkomst uit Cherokee, Schotland en Ierland. Na de middelbare school ging ze naar het Spelman College in Atlanta en kreeg haar diploma in 1965 van het Sarah Lawrence College in Yonkers. Gedurende haar eerste jaar op de school ging ze naar Oeganda als uitwisselingsstudente.

Relatie moeder - dochter

De relatie met haar dochter Rebecca was van het begin af aan slecht, zo toont de documentaire Beauty in Truth (2013) aan. Alice verwaarloosde haar dochter namelijk ernstig: alles moest wijken voor de politiek en het fem…Lees verder op Wikipedia