Boek
Nederlands

Verboden schrift : roman

Alba De Céspedes (auteur), Manon Smits (vertaler)
Een Romeinse vrouw koopt in de jaren vijftig een schrift om te schrijven over haar leven en gevoelens. Geleidelijk wordt ze minder ontvankelijk voor de eisen van haar gezin en begint een affaire met haar directeur. Totdat ze gelooft dat ze te ver is gegaan.
Onderwerp
Rome ; 1945-, Burgerij
Titel
Verboden schrift : roman
Auteur
Alba De Céspedes
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Quaderno proibito
Uitgever
Amersfoort: Meridiaan uitgevers, 2022
318 p.
ISBN
9789493169814 (paperback)

Besprekingen

Snakken naar een kamer voor jezelf

Verboden schrift van de Italiaanse auteur Alba de Céspedes stijgt ver uit boven de zoveelste roman over een gefnuikt vrouwenbestaan, vooral door de knappe observaties. Deze moderne klassieker is nu fraai vertaald door Manon Smits.

Na de eerste hoofdstukken bladerde ik vol ongeloof terug naar het colofon. Dateert dit boek écht uit 1952? Ja, het dateert echt uit 1952. In een tijd dat het genre elders niet of nauwelijks bestond, verscheen nota bene in Italië een roman die je gerust feministisch kunt noemen.

Auteur is de hier nagenoeg onbekend gebleven Alba de Céspedes (1911-1997), enig kind van een Italiaanse moeder en een Cubaanse vader, kleindochter van Cuba's eerste president na de onafhankelijkheid. Ze groeide op in Rome, sprak vele talen, had al jong groot succes met haar gedichten, verhalenbundels en romans, was actief in het antifascistische verzet, stond na de oorlog aan de wieg van een gerenommeerd literair tijdschrift, werkte als radio- en tv-journalist. Haar onlangs in een nieuwe (en fraaie) Nederlandse vertaling verschenen roman Verboden schrift geldt in Italië als een zogeheten moderne klassieker. Het verbaast niet.

De plot is even simpel als effectief. De 43-j…Lees verder

Een roman over een vrouw in het Rome van de jaren vijftig. Valeria leidt het onopvallende leven van een vrouw uit de middenklasse. Ze is moeder, echtgenote, kantoorbediende. Meer ziet niemand in haar, haar eigen naam heeft ze al jaren niet meer gehoord. Maar wanneer ze een schrift koopt en begint te schrijven, verandert er geleidelijk iets in Valeria; ze gaat op zoek naar haar eigen verlangens en angsten. Ze wordt minder ontvankelijk voor de eisen van haar gezin en bewondert heimelijk haar dochter, zoveel mondiger dan zijzelf. Ze begint in het geheim haar baas te ontmoeten en de twee ontwikkelen gevoelens voor elkaar. Totdat ze gelooft dat ze een stap te ver is gegaan. In heldere stijl, met vaart en dicht op de huid geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Alba de Céspedes (Rome, 1911 - Parijs, 1997) was o.a. schrijver, dichter en partizaan.'Verboden schrift' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1952.