Boek
Nederlands

Trol en het Pietertje

Adam Stower (auteur), Koos Meinderts (vertaler)
+1
Trol en het Pietertje
×
Trol en het Pietertje Trol en het Pietertje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Pietertje door het bos loopt, loert een hongerige trol op hem. Maar wat de trol ook probeert, Pietertje is hem steeds te slim af. Tot Pietertje in de keuken aan het bakken slaat… Prentenboek met humoristische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Trollen
Titel
Trol en het Pietertje
Auteur
Adam Stower
Vertaler
Koos Meinderts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Troll and the Oliver
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2014
[40] p. : ill.
ISBN
9789026135934 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal van Trol en het Pietertje begint al op het omslag. Trol staat verdekt opgesteld achter een boom en door het opengewerkte, harde kaft zie je dat hij een Pietertje bespiedt. Het plot is eenvoudig: Trol jaagt op het Pietertje om hem op te eten, maar het Pietertje laat zich niet pakken. Totdat het Pietertje op een dag heel even niet op zijn hoede is. Dan neemt het verhaal een verrassende wending.
De illustraties en de tekst zijn van de Brit Adam Stower. Kinderboekenschrijver Koos Meinderts nam de Nederlandse vertaling voor zijn rekening. De aquareltekeningen, gecombineerd met pen en krijt, doen denken aan de illustraties van Quentin Blake. De gezichtsuitdrukkingen zijn zeer expressief en er zit veel vaart en beweging in de tekeningen. De meeste illustraties zijn paginagroot, maar actiemomenten worden weergegeven met kleine, stripachtige tekeningen. Er komt in het boek één flapje voor, precies op het spannendste moment van het verhaal.
De tekeningen en de tekst…Lees verder
Al op het omslag loert Trol naar Pietertje, een klein manneke dat met een mandje door het landschap huppelt. Elke dag probeert het vraatzuchtige, woeste monster Pietertje te vangen, maar die is hem steeds te vlug af, zingt spottende liedjes (in tekstballonnen, op rijm), verstopt zich en zet de trol op het verkeerde been. Die lijkt zich gefrustreerd in zijn hol terug te trekken. Triomfantelijk gaat Pietertje thuis in de keuken een baksel bereiden. De trol blijkt zich in de keukenkast te hebben verborgen, springt tevoorschijn (verrassend vormgegeven met een flap) en vreet Pietertje op. Walgend spuwt hij hem meteen weer uit. Dan klinkt het geluid van de oven en wordt alles anders, want Pietertje ontdekt de ultieme bescherming tegen de trol en zijn soortgenoten. De zwierige illustraties – pentekeningen ingekleurd met o.a. waterverf – zijn veelal paginagroot en humoristisch, vooral door de trol in al zijn houdingen en mimiek. De tekst staat in de tekeningen in diverse lettertypen en tekstb…Lees verder

Trol en het Pietertje

Dit is subliem prenten-kookboek. Elke dag rond twaalf uur probeert Trol het Pietertje te pakken en op te eten. Zo begint het. Trol is een groot blauw monster en het Pietertje is een kleine jongen. Maar pienter is hij wel, want hij is Trol elke keer te slim af. En wat meer is, hij zingt dan treiterige liedjes, iets van 'Slome, slome Duikelaar ...' Na zich opstapelende mislukkingen lijkt Trol het op te geven. Tevreden gaat het Pietertje cupcakes bakken. Maar Trol heeft voor één keer iets slims gedaan. Bijna gaat het mis. Gelukkig smaken Pietertjes afschuwelijk maar zijn cupcakes vindt Trol overheerlijk. Het verhaal eindigt met deze tip van de schrijver: Ik adviseer je ALTIJD cake bij je te hebben voor het geval je een Trol tegenkomt. Hij zou wel eens honger kunnen hebben ... En om de lezertjes te helpen staat er een cupcakerecept op de achterflap.
Dit is een heel grappig verhaal, geschreven en geïllustreerd door dezelfde persoon en dat merk je aan de perfecte samenhang. De dagelij…Lees verder